ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Πώς θα ταξιδεύουμε το καλοκαίρι – Αγκάθι το κόστος των ταξιδιωτών

Τι αλλαγές φέρνει στα ταξίδια αυτή τη χρονιά ο κορονοϊός

Με τεστ αλλά και το «πράσινο πιστοποιητικό» θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα τους επόμενους μήνες οι ταξιδιώτες όσο μένει στη ζωή μας ο κορονοϊός.
Άλλωστε το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό και ο ιός δεν αναμένεται να εξαφανισθεί ούτε με την αύξηση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Ταξίδια με μέτρα

Έτσι και φέτος τα ταξίδια το καλοκαίρι θα περιλαμβάνουν μέτρα προστασίας αλλά και μάσκες. Βέβαια δεν αποκλείεται άμεσα να αποφασισθεί πως όποιος έχει εμβολιασθεί και έχει αποκτήσει ανοσία, θα μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, κάτι που δεν αναμένεται να ισχύσει όμως για τους κλειστούς χώρους.

Τα ταξίδια πάντως τόσο στα νησιά όσο και στην Ηπειρωτική χώρα θα συνοδεύονται καταρχάς από τα test.

Όσοι ταξιδεύουν στην Ηπειρωτική χώρα θα πρέπει να κάνουν self test όχι υποχρεωτικά προς ώρας. Σύντομα όμως δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί υποχρεωτικά, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού.

Το selftesting όμως προκαλεί προβληματισμό λόγω του κόστους, καθώς πολυμελείς οικογένειες εάν πραγματοποιούν τα self test με χρήματα από την τσέπη τους, θα πρέπει να διαθέτουν κοντά 10 ευρώ το άτομο. Το κόστος αυξάνεται εάν επιλεγεί test PCR ή rapid test κάτι που θα ισχύει για τα νησιά.

Για τα ταξίδια στα νησιά υποχρεωτικά ξεκινά να εφαρμόζεται το «πράσινο» πιστοποιητικό, που θα είναι το έγγραφο που θα ανοίγει το δρόμο για ταξίδια στη νησιωτική χώρα.
Συγκεκριμένα οι επιβάτες είτε αεροπλάνων είτε πλοίων θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού και από τις 14 Μαΐου:

-Είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 ημέρες μετά τη 2η δόση του εμβολίου
-Είτε τεστ PCR 72 ωρών
-Είτε rapid test 24ωρών
-Είτε self test επίσης 24 ωρών
-Είτε βεβαίωση νόσησης 2 μήνες μετά την ίαση

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται στους ταξιδιώτες από τις αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες πριν την επιβίβαση των ταξιδιωτών. Όποιος δεν διαθέτει το πράσινο πιστοποιητικό δεν θα μπορεί να ταξιδέψει.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button