Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Πόσες ημέρες διαρκούν τα δερματικά εξανθήματα που προκαλεί

Τα δερματικά εξανθήματα δείχνουν να αποτελούν σύμπτωμα κορονοϊού

Ο κορονοϊός δεν επηρεάζει μόνο το αναπνευστικό σύστημα αλλά προκαλεί και παρατεταμένα δερματικά συμπτώματα.

Όπως αποκαλύφθηκε στο 29ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV Virtual Congress) ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα που ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο δερματικού εξανθήματος. Κάποια από αυτά μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και από 130 ημέρες!

Βρέθηκε ότι τα “δάχτυλα COVID (“COVID toes”) διαρκούν περισσότερο από όλες τις δερματικές εκδηλώσεις, με τους ασθενείς που νοσούν βαριά να κινδυνεύουν περισσότερο»,  εξηγεί ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Οι δερματικές εκδηλώσεις που προκαλεί ο νέος κορονοϊός είναι πολλές:

εξανθήματα σαν κηλίδες,

εξογκώματα που προκαλούν κνησμό,

φυσαλίδες που μοιάζουν με της ανεμοβλογιάς,

στρογγυλά στίγματα, μοτίβα που μοιάζουν με δαντέλα, επίπεδες κηλίδες ενωμένες με εξογκώματα.

«Κάποιες από αυτές προκαλούν κνησμό. Τα “δάχτυλα COVID” είναι βλάβες του δέρματος των δακτύλων οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν τόσο στα πόδια όσο και στα χέρια.

Παρότι οι ασθενείς μπορεί να μην νιώθουν κάποια ενόχληση, βλέπουν τα δάχτυλά τους να είναι πρησμένα και το χρώμα του δέρματος κόκκινο ή μωβ. Σπανιότερα προκαλούνται φουσκάλες, κνησμός ή ακόμα και πόνος.

Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν οδυνηρά εξογκώματα ή περιοχές τραχιού δέρματος. Άλλοι μπορεί να δουν μια μικρή ποσότητα πύου κάτω από το δέρμα τους. Οι βλάβες αυτές μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσονται σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Οι πάσχοντες άλλοτε εκδηλώνουν κι άλλα συμπτώματα της COVID-19 και άλλοτε όχι»,  εξηγεί ο δρ Στάμου. Και διευκρινίζει: «Οι γνώσεις μας για τα “δάχτυλα COVID” είναι περιορισμένες. Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για το αν μεταδίδεται και γιατί αναπτύσσεται μόνο σε κάποιους ανθρώπους».

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button