Ειδήσεις ΥγείαςΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΧωρίς κατηγορία

Κορονοϊός: Πόση διάρκεια ανοσίας δίνει το εμβόλιο

Ιδιαίτερα σημαντική μελέτη ξεκινά το ΕΚΠΑ για την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Μελέτη από τη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ θα έχει ως στόχο την εξακρίβωση του ποσοστού και τη διάρκεια της παρεχόμενης ανοσίας ύστερα από τον εμβολιασμό πολιτών κατά του κορονοϊού, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η μελέτη θα εξελιχθεί σε βάθος 18 μηνών ενώ τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν, επίσης, για την εκτίμηση της αναγκαιότητας μελλοντικών επαναληπτικών εμβολιασμών (αναμνηστικές δόσεις) έναντι του ιού SARS-CoV-2.

Η μελέτη της κινητικής των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 θα γίνει σε εθελοντές που θα λάβουν το εμβόλιο BNT162b2 ή όποιο άλλο εμβόλιο (π.χ. αυτό της AstraZeneca) λάβει έγκριση και χορηγηθεί από το υπουργείο Υγείας.εν αναμονή του εμβολίου για τον κορονοϊό

Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν στα ακόλουθα χρονικά σημεία:

Την ημέρα της πρώτης δόσης του εμβολίου,

μία εβδομάδα μετά,

την ημέρα της δεύτερης δόσης του εμβολίου και στη συνέχεια

δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση και 3, 6, 9, 12 και 18 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Η μελέτη ξεκίνησε με τους υγειονομικούς που εμβολιάζονται στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα». Οι κύριοι ερευνητές της μελέτης, Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης του ΕΚΠΑ) και Ευάγγελος Τέρπος (καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Μέχρι τώρα 240 υγειονομικοί ηλικίας 25 έως 67 ετών έχουν λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου. Μετά την πρώτη δόση του εμβολίου (και πριν τη δεύτερη δόση), ένα ποσοστό άνω του 80% των εμβολιασθέντων ήδη ανέπτυξε εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες μελέτες αυτού του εμβολίου, ποσοστό εξουδετέρωσης (εξουδετερωτικά αντισώματα) άνω του 50% χαρακτηρίζει την υψηλή προστασία έναντι του ιού SARS-CoV-2. Σημειώνεται ότι μετά την πρώτη δόση του εμβολίου (και πριν τη δεύτερη δόση), περίπου οι μισοί συμμετέχοντες στη μελέτη ήδη είχαν τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων άνω του 50% (δηλ. υψηλή προστασία).

Τα αποτελέσματα σε 150 από τους υγειονομικούς, που συμπλήρωσαν δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δείχνουν ότι η δεύτερη δόση οδηγεί σε παραγωγή πολύ υψηλών τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων (>90%) σχεδόν στο σύνολο των εμβολιασθέντων (147/150), ενώ και οι υπόλοιποι είχαν αναπτύξει εξουδετερωτικά αντισώματα σε τίτλους άνω του 60% (δηλ. και αυτοί έχουν υψηλή προστασία έναντι του ιού).

Αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά και υποστηρίζουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου, που σύμφωνα με τις δημοσιευμένες μελέτες αγγίζει το 94%.

Το εμβόλιο φαίνεται, επίσης, να είναι ιδιαίτερα ασφαλές. Μόλις το 10% των συμμετεχόντων ανέφεραν πολύ ήπιες «παρενέργειες» (κατ’ ουσίαν ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος) μετά τη δεύτερη δόση, όπως κόπωση, δεκατική πυρετική κίνηση και μυαλγίες, που κράτησαν για διάστημα λιγότερο των 24 ωρών. Καμία σοβαρή αλλεργική αντίδραση δεν παρατηρήθηκε.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button