Ειδήσεις ΥγείαςΕμβόλια

Κορονοϊός: Πόσο κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο

Τι δείχνουν νέα δεδομένα από τις ΗΠΑ

Νέα δεδομένα για τους κινδύνους που κρύβει ο κορονοϊός για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους ανθρώπους, έδωσαν στη δημοσιότητα τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών.

Τα δεδομένα αφορούν αφορούν την περίοδο έως τον Αύγουστο του 2021, όταν είχε επικρατήσει το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν εξαπλάσιο κίνδυνο να βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό. Διατρέχουν επίσης σχεδόν 19 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο, απ’ ό,τι οι πλήρως εμβολιασμένοι, να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Ωστόσο ο κίνδυνος αυτός δεν είναι ο ίδιος για όλους, αλλά παρουσιάζει διακύμανση αναλόγως με την ηλικία. Έτσι, στις ηλικίες κάτω των 50 ετών είναι 15 φορές υψηλότερος για τους ανεμβολίαστους απ’ ό,τι για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Στις ηλικίες 50 έως 64 ετών, το ποσοστό νοσηλείας στο νοσοκομείο είναι 31 φορές υψηλότερο για τους ανεμβολίαστους. Και για τις ηλικίες 65 ετών και άνω, είναι 16 φορές υψηλότερο.

Σύμφωνα με τα CDC, πλήρως εμβολιασμένος κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός είναι κάποιος όταν:

Έχουν περάσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες από τη δεύτερη δόση των εμβολίων που χρειάζονται δύο δόσεις. Αυτά είναι τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca

Έχουν περάσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες από το μονοδοσικό εμβόλιο (είναι το Janssen/Johnson & Johnson)

Εάν δεν πληροίτε αυτές τις προϋποθέσεις, δεν θεωρείστε εμβολιασμένοι, ανεξαρτήτως της ηλικίας σας, τονίζουν τα CDC.

Η νέα ανάλυση των CDC αποτελεί την πρώτη συνολική αξιολόγηση που πραγματοποιούν για τους κινδύνους που κρύβει ο κορονοϊός αναλόγως με την εμβολιαστική κατάσταση.

Τα δεδομένα για τους εμβολιασμούς αφορούν 14 πολιτείες που αντιπροσωπεύουν το 30% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Αντίστοιχα, τα στοιχεία για τις νοσηλείες αφορούν 13 αμερικανικές πολιτείες.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button