Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Πόσο πρέπει να περιμένουν οι ασθενείς με Covid για να χειρουργηθούν

Τι έδειξε νέα έρευνα

Αρκετό καιρό θα πρέπει να περιμένουν οι ασθενείς με covid-19 αν χρειαστεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, μία επέμβαση σε άτομο με Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο να αποβεί θανατηφόρα.

Στην ίδια έρευνα οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς που έχουν Covid-19 πρέπει να καθυστερούνται για τουλάχιστον επτά εβδομάδες μετά τη διάγνωση της λοίμωξης, εφόσον αυτό είναι δυνατό, ιδίως εάν οι ασθενείς συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα κορονοϊού.

Μάλιστα η ίδια έρευνα επιβεβαίωσε, ότι ένα χειρουργείο σε ασθενή με κορονοϊό αυξάνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικού θανάτου, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται στο μέτρο του εφικτού.

Όπως διαπιστώθηκε 30 ημέρες μετά το χειρουργείο η θνητότητα ήταν 1,4% στους ασθενείς χωρίς Covid-19, 9,1% στους ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό μέσα στις δύο προηγούμενες εβδομάδες από την επέμβαση, 6,9% σε όσους είχαν διάγνωση Covid-19 τρεις έως τέσσερις εβδομάδες πριν το χειρουργείο, 5,5% όταν η επέμβαση έγινε πέντε έως έξι εβδομάδες μετά τη διάγνωση Covid-19 και 2% όταν είχαν περάσει επτά εβδομάδες από την αρχική λοίμωξη.

Όμως, για τους ασθενείς με επίμονα συμπτώματα («μακρά Covid-19») η θνητότητα ήταν 6% έναν μήνα μετά την επέμβαση, ακόμη κι αν είχε μεσολαβήσει απόσταση επτά εβδομάδων από τη διάγνωση της Covid-19.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, «οι ασθενείς με συνεχιζόμενα συμπτώματα τουλάχιστον επί επτά εβδομάδες μετά τη διάγνωση κορονοϊού πιθανώς θα ωφεληθούν από μία περαιτέρω καθυστέρηση».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button