Ειδήσεις Υγείας

Κορονοϊός: Πόσο προστατεύουν οι μάσκες σε χώρους με πολυκοσμία

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες

Η μάσκα είναι απαραίτητη για την προστασία από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός. Πόση προστασία όμως μπορεί να παρέχει, σε χώρους με πολυκοσμία;

Εργαστηριακές μελέτες, που έχουν γίνει απέδειξαν ότι ο κορονοϊός μολύνει πολύ πιο δύσκολα όποιον φορά μάσκα. Ωστόσο ο βαθμός της προστασίας παρουσιάζει διακύμανση αναλόγως:

Με τον τύπο της μάσκας
Το υλικό κατασκευής της

Τις συνθήκες
Το είδος των σωματιδίων

Τι έχουν δείξει οι μελέτες

Σε μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ βρέθηκε ότι μια χαλαρή χειρουργική μάσκα δεσμεύει μόνο το 7,5% των σταγονιδίων του βήχα. Όταν όμως κάποιος προσαρμόζει τους βραχίονές της ώστε να καλύπτει σφικτά το πρόσωπο, χωρίς κενά στα πλάγια, η προστασία της αυξάνεται στο σχεδόν 65%. Επιπλέον, όταν η χειρουργική μάσκα καλυφθεί από μία υφασμάτινη, η προστασία φθάνει στο 83%.

Άλλη μελέτη, στο Τόκυο αυτή τη φορά, εξέτασε την προστασία που παρέχουν διαφορετικοί τύποι μάσκας. Όπως έδειξε, η έκθεση στα αιωρούμενα σωματίδια μειώνεται κατά:

17-27% με μια απλή υφασμάτινη μάσκα

47-50% με μια απλή χειρουργική μάσκα

57-86% με μια χαλαρή μάσκα υψηλής προστασίας Ν95

79-90% με μια σφικτή μάσκα Ν95

Όταν όμως κάποιος βρίσκεται σε χώρο με πολλά άτομα ή όταν οι άλλοι γύρω του δεν φορούν μάσκα, μια ποιοτική, προστατευτική μάσκα είναι απαραίτητη, κατά την Dr. Linsey Marr, καθηγήτρια Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech και κορυφαία ειδικό στην μετάδοση των ιών.

«Αν βρισκόμουν σε μία κατάσταση όπου θα βασιζόμουν μόνο στη μάσκα για να μην κολλήσω, θα φορούσα την καλύτερη, δηλαδή την Ν95». Και συνέχισε: «Αυτή ακριβώς είναι η συνθήκη όταν βρίσκεται κάποιος σε έναν χώρο με ανεμβολίαστα άτομα και πολυκοσμία».

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button