Ειδήσεις ΥγείαςΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια και από τις μεταλλάξεις

Τι έδειξε έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Έρευνας του Τελ Αβίβ

Προβληματισμό προκαλεί το ερώτημα  αν θα συνεχίσουν τα εμβόλια να προσφέρουν επαρκή προστασία απέναντι και σε άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού, καθώς αυξάνεται η συχνότητα των πιο μεταδοτικών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο θανατηφόρων μεταλλάξεων του SARS-CoV-2.

Φυσικά απαιτούνται περισσότερες μελέτες και χρόνος. Ωστόσο, νέα δεδομένα από το Ισραήλ δίνουν μια πρώτη εικόνα, τουλάχιστον για το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech, όσον αφορά την προστασία που παρέχει, έναντι της παραλλαγής Β.1.1.7 (η Βρετανική παραλλαγή) και την παραλλαγή Β.1.351 (της Νότιας Αφρικής).

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Έρευνας  του Τελ Αβίβ, αναζήτησαν στοιχεία για λοιμώξεις με τον ιό SARS-CoV-2 σε αρκετές εκατοντάδες άτομα που είχαν λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου Pfizer / BioNTech.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η παραλλαγή B.1.1.7 (η Βρετανική παραλλαγή) ήταν η κυρίαρχη παραλλαγή του SARS-CoV-2 στο Ισραήλ, με τη συχνότητά της να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Συγκριτικά, η παραλλαγή Β.1.351 ( η Νοτιοαφρικανική), ήταν σπάνια.

Στην μελέτη αυτή δεν εντοπίστηκαν άλλες παραλλαγές του ιού όπως π.χ η Ινδική.

Οι λοιμώξεις με την Βρετανική παραλλαγή εμφανίστηκαν ελαφρώς συχνότερα σε άτομα μετά την πρώτη δόση εμβολίου σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα άτομα ενώ δεν βρέθηκαν αυξημένα ποσοστά λοίμωξης με την παραλλαγή B.1.1.7 μια εβδομάδα ή περισσότερο μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Αντιθέτως, μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου, η μόλυνση με την παραλλαγή Β.1.351 (την Νοτιοαφρικάνική) ήταν ελαφρώς πιο συχνή στα εμβολιασμένα άτομα.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα παραμένουν ευαίσθητα στην παραλλαγή B.1.1.7 μετά από μία δόση εμβολίου (αλλά όχι μια εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση). Επίσης, το εμβόλιο μπορεί να είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Β.1.351 σε σύγκριση με τον αρχικό ιό ή την παραλλαγή Β.1.1.7.

ΠΗΓΗ: ΕΚΠΑ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button