Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Πότε ο πονοκέφαλος είναι σύμπτωμα του ιού

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ο πονοκέφαλος οφείλεται στην COVID-19

Ο πονοκέφαλος αποτελεί ένα σύμπτωμα πολλών ιογενών λοιμώξεων και ο κορονοϊός δεν αποτελεί εξαίρεση.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το 8% των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 ανέφεραν κεφαλαλγία που πιθανώς συνυπάρχει με πυρετό.

Πώς μπορείτε να διακρίνετε πότε ο πονοκέφαλος είναι κάτι κοινό και πότε σχετίζεται με την COVID-19;

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Headache and Pain έδειξε ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά σημάδια που δείχνουν ότι ο πονοκέφαλος οφείλεται σε COVID-19.

Ο πονοκέφαλος μοιάζει να “έχει παλμό”

Όταν ο πόνος εμφανίζεται “σαν να έχει παλμό” με αυξομειώσεις στην ένταση που διαρκούν δευτερόλεπτα, πιθανώς συνδέεται με την COVID-19.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πονοκέφαλοι από COVID-19 « έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως παλλόμενη πίεση και ένταση και ακόμη και αίσθηση σαν μαχαιριές στο κεφάλι«.

Επίσης οι ήπιες κεφαλαλγίες συσχετίστηκαν λιγότερο συχνά με τον κορονοϊό.

Ο πονοκέφαλος διαρκεί πάνω από τρεις ημέρες

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι οι πονοκέφαλοι που επιμένουν για τουλάχιστον τρεις ημέρες είναι πιθανότερο να είναι αποτέλεσμα COVID-19 συγκριτικά με εκείνους που υποχωρούν νωρίτερα: Πάνω από το 10% των θετικών σε COVID-19 ερωτηθέντων ανέφεραν αυτήν ως ελάχιστη διάρκεια, σε σύγκριση με μόλις 4% των ασθενών των οποίων οι πονοκέφαλοι δεν σχετίζονταν με την COVID-19.

Ανοσμία, αγευσία ή/και γαστρεντερικά συμπτώματα

«Οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με την COVID-19 συσχετίστηκαν στενότερα με την ανοσμία, την αγευσία και με γαστρεντερικά προβλήματα«, αναφέρεται στην μελέτη.

Εάν παρατηρήσετε ότι ο πονοκέφαλός σας συνδυάζεται με ακόμη και ήπιες επαναλήψεις αυτών των συμπτωμάτων, είναι σίγουρα ώρα να κάνετε τεστ για COVID-19.

Ο πονοκέφαλος είναι ανθεκτικός στα παυσίπονα

Μερικές φορές ακόμη και ένας πονοκέφαλος από COVID-19 θα ανταποκριθεί σε παυσίπονα, όπως η ασπιρίνη και η ακεταμινοφαίνη. Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σχέση μεταξύ των ανθεκτικών στα παυσίπονα πονοκεφάλων και μιας διάγνωσης COVID-19.

Εάν ο πονοκέφαλος επιμένει παρά τη λήψη αναλγητικών φαρμάκων αποτελεί ένα ακόμα σημάδι κορονοϊού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button