Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Πότε οι υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν όσο οι χειρουργικές

Τι έδειξε νέα έρευνα

Οι χειροποίητες μάσκες προστασίας δεν μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση του κορoνοϊού παρά μόνον εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές του Ινδικού Ινστιτούτου Επιστημών χρησιμοποίησαν συνθετικά σταγονίδια βήχα για να υπολογίσουν πόσο αποτελεσματικά φιλτράρουν διάφοροι τύποι μασκών τα σωματίδια του κορονοϊού. Κι όπως διαπίστωσαν οι χειρουργικές μάσκες και οι τύπου Ν95 παραμένουν οι πιο αποτελεσματικές στην ανάσχεση της εξάπλωσης της Covid-19, ενώ οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση μόνον εφόσον διαθέτουν τουλάχιστον τρία στρώματα και είναι κατασκευασμένες από βαμβακερό ύφασμα.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Physics of Fluids δείχνει ότι οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να είναι επίσης πολύ αποτελεσματικές εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. «Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι βαμβακερά, τύπου πετσετέ υφάσματα ήταν τα πιο αποτελεσματικά μεταξύ εκείνων που εξετάσαμε και θα πρέπει να ράβονται σε πολλά στρώματα για τη δημιουργία χειροποίητων μασκών», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης, Σαπτάρσι Μπάσου.

«Συνιστάται η χρήση χειροποίητων μασκών με τρία ή περισσότερα στρώματα, αφού εμποδίζουν σημαντικά τα σταγονίδια και τα αερολύματα», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης και την επίπτωση του συχνού πλυσίματος στην αποτελεσματικότητα των υφασμάτινων μασκών και διαπίστωσαν «αμελητέα επίδραση» στην ικανότητάς του να μπλοκάρουν σωματίδια του κορονοϊού. Δεν διαπίστωσαν καμία επίπτωση μετά από 70 πλύσεις.

Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για φτωχότερες χώρες, όπου οι χειρουργικές μάσκες δεν είναι εύκολα προσβάσιμος σε ευρεία στρώματα του πληθυσμού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button