ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Πότε θα ξεκινήσουν τα προνόμια για τους εμβολιασμένους – Τα αγκάθια για την εφαρμογή του μέτρου

Τι προβληματίζει αρχές και ειδικούς

Μπορεί να σχεδιάζεται τις επόμενες εβδομάδες να δοθούν τα πρώτα προνόμια στους εμβολιασμένους, φαίνεται όμως ότι υπάρχουν και προβλήματα για την εφαρμογή αυτού του μέτρου.

Η κυβέρνηση πάντως επιχειρεί να ετοιμασθεί άμεσα για να δοθούν τα προνόμια, ώστε να προσελκύσει κι άλλους συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο. Τελικός στόχος φυσικά να δημιουργηθεί ανοσία στον πληθυσμό, πριν έρθει το Φθινόπωρο και μας απειλούν περισσότερο οι μεταλλάξεις.

Γι αυτό και ως πρώτο βήμα αναμένεται να πετάξουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Ήδη άλλωστε τα πρώτα προνόμια δόθηκαν αφού στα γυμναστήρια οι εμβολιασμένοι μπορούν να πηγαίνουν χωρίς μάσκα.

Τα αγκάθια

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης οι εμβολιασμένοι θα μπαίνουν άμεσα σε εσωτερικούς χώρους ή σε μαζικές εκδηλώσεις όπως συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις, χωρίς μάσκες.
Ωστόσο φαίνεται ότι η δυσκολία έγκειται στο γεγονός για το ποιος θα κάνει τον έλεγχο, καθώς το μέτρο θα είναι πολύ εύκολο να καταστρατηγηθεί.

Ενδεικτικά όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, κυβερνητικοί παράγοντες προβληματίζονται σχετικά με το πως θα μπορεί κανείς να ξεχωρίζει εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος και δεν φορά μάσκα στους δρόμους, από όσους μπορεί απλά να μη φορούν μάσκα αλλά δεν θα έχουν κάνει το εμβόλιο.

Φόβοι λόγω κορονοϊού στην Αττική

Να σημειωθεί ότι στους εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα θα μπορούν να κυκλοφορούν οι εμβολιασμένοι από τις αρχές Ιουλίου και μετά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ενώ ο χρόνος εφαρμογής για τα υπόλοιπα προνόμια εξετάζεται ακόμη.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να ενταθούν οι έλεγχοι στους δρόμους και να επιβάλλονται ξανά πρόστιμα σε όσους είναι παραβάτες, κάτι όμως που μπορεί να προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση. Γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση γι αυτό και επιχειρεί να το αποφύγει.

Αντίστοιχα σκεπτικοί είναι οι αρμόδιοι – λένε πηγές του HealthReport.gr – και για πιθανές αντιδράσεις εάν επιτραπεί μόνο στους εμβολιασμένους να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα, καθώς και εκεί θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι και οι πολίτες να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ταυτόχρονα υπάρχει ο κίνδυνος του κοινωνικού διαχωρισμού που επίσης μπορεί να προκαλέσει εντάσεις.

Μάσκες σε όλους τους εσωτερικούς χώρους της Αττικής προτείνουν οι ειδικοί

Σε ότι αφορά πάντως στα προνόμια για τους εσωτερικούς χώρους, αυτά αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή πιθανότατα από Σεπτέμβριο, οπότε και θα ξεκινήσει σιγά σιγά να χαλάει ο καιρός και κάποιες δραστηριότητες θα γίνονται σε εσωτερικούς χώρους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button