Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Πού προκαλεί σοβαρές επιπλοκές – Νέα μελέτη

Μακροχρόνια προβλήματα στους μύες και τις αρθρώσεις, όπως αρθρίτιδα, γάγγραινα και το λεγόμενο «δάχτυλο Covid», μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποίησε ομάδα από το Πανεπιστήμιο Northwestern στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει  ρευματολογικά προβλήματα που απαιτούν δια βίου διαχείριση.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει μια σχέση μεταξύ λοίμωξης από κορονοϊό και πόνου στους μυς ή στις αρθρώσεις, αλλά είναι η πρώτη φορά που αυτά τα συμπτώματα απεικονίζονται μέσω ακτινολογικών σαρώσεων.

Η γάγγραινα μπορεί να συμβεί μετά από τραυματισμό, λοίμωξη ή εξαιτίας μιας μακροχρόνιας κατάστασης που επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος.  Μάλιστα οι ειδικοί εξηγούν ότι υπάρχουν πολλά βασικά σημάδια που πρέπει να προσέξουν οι γιατροί.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μια 86χρονης Ιταλίδας με κορονοϊό που αναγκάστηκε να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό τριών δακτύλων στα χέρια της καθώς η νόσος έπληξε τα αιμοφόρα αγγεία της, με αποτέλεσμα τα δάχτυλά της να γίνουν μαύρα.

Η ηλικιωμένη δεν είχε τα κοινά συμπτώματα του κορονοϊού, όπως πυρετός, βήχας, απώλεια μυρωδιάς ή γεύσης. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί ο ιός προκάλεσε αυτά τα προβλήματα, αλλά εκτιμούν ότι ευθύνεται η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι γνωστή ως «καταιγίδα κυτοκίνης».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button