Κορονοϊός: Προετοιμασία για τρίτη δόση του εμβολίου

Επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι δηλώνει το υπουργείο Υγείας

Το αυξημένο ιικό φορτίο στη χώρα τις τελευταίες ημέρες καθώς και η μείωση των εμβολιασμών εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών προκαλούν ανησυχία τόσο στις υγειονομικές αρχές όσο και στην κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα υπάρχουν πάντα στο τραπέζι. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε δηλώσει στις αρχές Αυγούστου ότι «αν το εισηγηθούν οι ειδικοί, και δώσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες, επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι». Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, η επιχείρηση αναφορικά με την τρίτη δόση, σε περίπτωση που δοθεί το «πράσινο φως» θα κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες χώρες:

  • ανάλογα με την ηλικία
  • ανοσοκατασταλμένοι και
  • ανάλογα με τον χρόνο εμβολιασμού

Η τρίτη δόση

Υπό το πρίσμα αυτό, οι νέες παρτίδες εμβολίων ήδη έχουν εξασφαλιστεί από τα Ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου να καλυφθούν οι πολίτες της Ε.Ε. στο σύνολό τους, ενώ τα εμβόλια αναμένεται να καλύπτουν και την μετάλλαξη Δέλτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο χτίζεται η ανοσία του πληθυσμού, καθώς πλέον για να υπάρχει προστασία θα πρέπει να εμβολιασθεί πάνω από το 80% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αλλά και τις πρώτες συζητήσεις στην κυβέρνηση, η αφετηρία της διαδικασίας αναμένεται να είναι προς το τέλος Σεπτεμβρίου οπότε και εκτιμάται ότι θα έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο από την Ευρώπη ώστε να τηρηθεί μία κοινή γραμμή.

H R:

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα