ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Προς νέα μέτρα για να συγκρατηθεί το κύμα τον Δεκέμβριο – Τι εξετάζεται

Ποια μέτρα συζητούν τα κυβερνητικά στελέχη να εφαρμοσθούν για δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα

Νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου – αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr – προκειμένου να αποφευχθεί το γενικό lockdown. Παρότι τα κυβερνητικά στελέχη έχουν αποκλείσει ένα γενικό lockdown, τα νέα μέτρα περιορισμού είναι καθημερινά στο τραπέζι των συζητήσεων της κυβέρνησης λένε υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr.
Άλλωστε η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνους ότι η οικονομία δεν αντέχει άλλο lockdown, αφού δεν υπάρχουν τα κονδύλια να στηριχθούν οι επιχειρήσεις.

Ωστόσο μελετώνται νέα μέτρα που θα συγκρατήσουν το κύμα των νέων κρουσμάτων, αφού οι ειδικοί υπολογίζουν ότι οι χειρότερες εβδομάδες θα είναι οι δυο πρώτες του Δεκεμβρίου.

Τα νέα μέτρα

Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους των ειδικών για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού, αφού μόνο χθες εντοπίσθηκαν 8.100 κρούσματα, ενώ κατεγράφησαν 91 θάνατοι και 597 διασωληνωμένοι συμπολίτες μας είναι στα νοσοκομεία.
Οι επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα είναι χειρότερες αφού και οι εμβολιασμένοι που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση κινδυνεύουν αντίστοιχα, ειδικά εάν είναι μεγαλύτερης ηλικίας.

Το ζήτημα που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων της κυβέρνησης είναι εάν θα πρέπει να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση σε όσους δεν εμβολιάστηκαν όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη και να απαγορευθούν ακόμη και οι επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Ωστόσο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr οι περισσότεροι κυβερνητικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις, είναι απολύτως αντίθετοι να επιβληθεί υποχρεωτικό rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ. Κάτι που θα ήταν απολύτως αντίθετο με τη φιλοσοφία των μέτρων, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr.

Από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που εκτιμούν ότι πιο αποτελεσματικό μέτρο θα ήταν να επιβληθεί η διπλή μάσκα στα σούπερ μάρκετ ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη διασπορά.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να κρίνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν πριν λίγες ημέρες.

Κατά τα άλλα ένα άλλο μετρό που συζητείται από τα κυβερνητικά στελέχη είναι να υπάρξει περιορισμός στο ωράριο των καταστημάτων της εστίασης μόνο για κάποιες ημέρες μέσα στον Δεκέμβριο και πριν τις εορτές.

Πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει τους επιχειρηματίες της εστίασης και της ψυχαγωγίας με δεδομένο ότι παρέμειναν κλειστοί για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα γι αυτό και δεν πρόκειται να επιβάλει λουκέτο.

Παρ’ αυτά θεωρείται βέβαιον ότι μεγάλο μέρος της διασποράς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Γι’ αυτό και εξετάζεται εάν θα πρέπει να μπει περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι θα πρέπει τα καταστήματα να κλείνουν το αργότερο στις 11 το βράδυ ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός τις νυχτερινές ώρες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button