ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Προς νέα μέτρα η κυβέρνηση – Τι έδειξε το κρίσιμο δεκαήμερο με τα κρούσματα

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου ολοκληρώνονται οι δύο εβδομάδες από τότε που ελήφθησαν τα νέα έκτακτα μέτρα στην Αττική λόγω των αυξημένων κρουσμάτων

Αρχική > Άρθρα > Κορονοϊός: Προς νέα μέτρα η κυβέρνηση – Τι έδειξε το κρίσιμο δεκαήμερο με τα κρούσματα

Πλήρη εικόνα για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας έχουν ήδη οι ειδικοί της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, δεδομένου ότι έχουν περάσει ήδη οι πρώτες κρίσιμες ημέρες από τότε που ελήφθησαν τα πρόσθετα μέτρα στην Αττική. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Κορονοϊός: Σε ισχύ από σήμερα τα νέα μέτρα στην Αττική – Τι αλλάζει μέχρι 4 Οκτωβρίου»

Θεωρείται πάντως σχεδόν βέβαιον ότι τα περιοριστικά μέτρα θα παραταθούν και μετά τις 4 Οκτωβρίου, δεδομένου ότι και τις τελευταίες ημέρες η πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας ήταν αυξητική. Άλλωστε μέσα σε έναν μήνα μόνο τον Σεπτέμβριο κατεγράφησαν συνολικά 125 θάνατοι και 8222 νέα κρούσματα στη χώρα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε και να πολλαπλασιαστεί επί 10 με βάση τη μεταδοτικότητα του ιού, γεγονός που σημαίνει ότι τα πράγματα ειδικά στην Αττική δεν πάνε καθόλου καλά, όπως άλλωστε επεσήμανε σε δηλώσεις του και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι θέσεις των ειδικών

Οι ειδικοί της επιτροπής βρίσκονται σε συνεχείς τηλεδιασκέψεις προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση, ενώ ισχύουν οι προτάσεις που έχουν κάνει εδώ και καιρό στην κυβέρνηση: Για περαιτέρω περιορισμό των συγκεντρώσεων – όπου βέβαια αυτές υπάρχουν ακόμη, περιορισμό της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, αλλά και γενική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους.

Ειδικά σε ότι αφορά στις μάσκες είναι ένα μέτρο το οποίο έχει πέσει εξάλλου στο τραπέζι εδώ και μήνες και πάντα συζητείται εκ νέου όταν υπάρχει δραματική αύξηση κρουσμάτων όπως αυτήν την περίοδο που ο καθημερινός μέσος όρος κινείται στα 300 νέα κρούσματα.

Βέβαια η κυβέρνηση είναι προβληματισμένη για το θέμα λένε πηγές του HealthReport.gr, δεδομένου ότι η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, θα προκαλέσει σοβαρά ζητήματα στην οικονομία καθώς οι πολίτες θεωρείται πιθανό να περιορίσουν περαιτέρω τις εξόδους τους για να αποφύγουν τη μάσκα. Κάτι που άλλωστε έγινε και στα νησιά όπου εφαρμόστηκε όπως είναι η Πάρος το καλοκαίρι.

Παράταση των μέτρων στην Αττική

Φαίνεται όμως πως λόγω της ανοδικής τάσης των επιδημιολογικών δεδομένων, η απόφαση αυτή θα είναι αναπόφευκτη. Ούτως ή άλλως όμως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται αύριο να ανακοινώσει νέους περιορισμούς δεδομένου ότι στις 4 Οκτωβρίου λήγουν τα μέτρα που ελήφθησαν στην Αττική στις 21 Σεπτεμβρίου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλαν και οι συρροές κρουσμάτων στο γηροκομείο όπου 36 ηλικιωμένοι χρειάστηκε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία παρότι ήταν ασυμπτωματικοί μετά τη διαπίστωση ότι ήταν θετικοί στον κορονοϊό.
Πρόκειται για ένα βαρύ χτύπημα στη καρδιά των μέτρων, καθώς οι ηλικιωμένοι είναι η βασική πληθυσμιακή ομάδα που θεωρείται ευπαθής και οι κίνδυνοι είναι πάντα μεγάλοι.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button