ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Προς παράταση το lockdown – Τα σενάρια και οι ημερομηνίες για λιανεμπόριο και σχολεία

Προς παράταση του lockdown φαίνεται να οδεύουν ειδικοί και κυβέρνηση

Ανατροπή στα σχέδια της κυβέρνησης να ανοίξει το λιανεμπόριο την 1η Μαρτίου έφερε η χθεσινή έκρηξη κρουσμάτων. Τα 2.147 νέα κρούσματα αλλά και οι 357 διασωληνωμένοι, έφεραν τα πάνω κάτω προκαλώντας έντονη ανησυχία στις αρχές.

Μετά από αρκετές ημέρες σκληρού lockdown στην Αττική, η επιδημιολογική εικόνα αντί να βελτιώνεται χειροτέρεψε δραματικά χθες με συνέπεια να μετατίθενται τα σχέδια για το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Έτσι όπως αναφέρουν πηγές στο HealthReport.gr, το πιο πιθανό είναι να δοθεί παράταση στο lockdown από μία έως δύο εβδομάδες. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την κατανομή των νέων κρουσμάτων: “Κορονοϊός: 1.047 κρούσματα στην Αττική, 205 στη Θεσσαλονίκη – Η κατανομή σε όλη τη χώρα”

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Βέβαια δεν είναι λίγοι οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας που εκτιμούν ότι σταδιακά θα αρχίσει να μειώνεται το ιικό φορτίο και να πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων, καθώς δεν είχε προλάβει ακόμη να αποτυπωθεί η λήψη των αυστηρότερων μέτρων που έχουν επιβληθεί ειδικά στην Αττική.

Με βάση τις εκτιμήσεις πολλών επιστημόνων προς το τέλος της εβδομάδας με αρχές της άλλης θα αρχίσει η μείωση να διαφαίνεται στο Λεκανοπέδιο. Άλλωστε θα έχουν συμβάλει τόσο τα περιοριστικά μέτρα όσο και η κακοκαιρία που είχε κλείσει τους πολίτες στα σπίτια τους.

Η παράταση και το λιανεμπόριο

Μέχρι τότε όμως φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μία νέα παράταση αφού με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr από το κυβερνητικό στρατόπεδο, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να το διακινδυνέψει και ανοίξει το λιανεμπόριο την 1η Μαρτίου. Κάτι που βέβαια αναμένεται να εισηγηθούν και οι ειδικοί μετά τη συνεδρίασή τους την Παρασκευή εφόσον θα έχουν μελετήσει διεξοδικά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κυβέρνηση που θεωρεί πια προτεραιότητα το λιανεμπόριο, σκοπεύει εάν δεν υπάρξει άλλη ανατροπή, να ανοίξουν τα καταστήματα έστω με click away στις 8 Μαρτίου ώστε αμέσως μετά να δοθεί η δυνατότητα για περαιτέρω άνοιγμα με τη χρήση νέου κωδικού sms στο 13032 το οποίο θα είναι αποκλειστικά για το λιανεμπόριο και θα έχει ισχύ για τρεις ώρες.

Τα σχολεία

Σε ότι αφορά στα σχολεία και αυτά δεν αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους πριν τις 8 Μαρτίου και αυτό εφόσον όλα πάνε καλά και αρχίσει η μείωση των κρουσμάτων.
Εκτιμάται πάντως ότι λόγω της πίεσης στο ΕΣΥ και του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου ειδικά στην Αττική, είναι πιθανό να ανοίξει σε πρώτη φάση μόνο η Γ Λυκείου δεδομένου ότι οι μαθητές σύντομα θα δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις και σε δεύτερη φάση οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button