Ειδήσεις Υγείας

Κορονoϊός: Προσοχή! Αυτά τα αντικείμενα βοηθούν στην εξάπλωση του ιού

Η τρέχουσα επιδημία COVID-19 προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, που ανήκει στην οικογένεια των κορωνοϊών (coronoviridae), μία μεγάλη οικογένεια RNA ιών. Οι κορωνοϊοί μεταδίδονται κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων και επαφής, αλλά ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι τρόποι μετάδοσης.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο χρόνος επιβίωσης και οι συνθήκες που επηρεάζουν την επιβίωση του SARS-CoV-2 στο περιβάλλον παραμένουν αυτή τη στιγμή άγνωστες. Σύμφωνα όμως με μελέτες που εκτιμούν την σταθερότητα άλλων κορωνοϊών, εκτιμάται ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώσει αρκετές ημέρες στο περιβάλλον πάνω σε διαφορετικές επιφάνειες.

Ενδεικτικά, η επιβίωση του ιού SARS-CoV στο περιβάλλον εκτιμάται ότι είναι μερικές ημέρες, ενώ αυτή του ιού MERS-CoV είναι μεγαλύτερη από 48 ώρες, σε μέση θερμοκρασία δωματίου (20oC), πάνω σε διαφορετικές επιφάνειες. Για αυτό ο επαρκής καθαρισμός και η απολύμανση θεωρούνται απαραίτητα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Πώς μπορεί, όμως ο καθένας να προστατευτεί και ποια αντικείμενα θα πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα;

Αρχικά να σημειωθεί πως ο ιός μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε στενή επαφή μεταξύ τους (σε απόσταση 2 μέτρων)

Μέσω σταγονιδίων στον αέρα που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται.

Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν απευθείας σε στόμα, μύτη και μάτια των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά και να εισέλθουν στον οργανισμό.

Μεταδίδεται και από την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα. Έτσι είναι πιθανό κάποιος να νοσήσει με COVID-19 αγγίζοντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει τον ιό πάνω του και έπειτα αγγίζοντας το στόμα, την μύτη ή τα μάτια του, έστω και αν αυτό δεν θεωρείται ο κύριος τρόπος με τον οποίο εξαπλώνεται ο κορονοϊός.

Καθημερινά αντικείμενα που είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν ιούς:

Κινητό τηλέφωνο
Τηλεχειριστήριο TV
Πληκτρολόγιο υπολογιστή (ειδικά σε κοινόχρηστα γραφεία εργασίας)
Κούπες, καφετιέρες, στυλό και γενικά κάθε αντικείμενο στους χώρους εργασίας

Τραπεζικές κάρτες πληρωμής
Μηχανήματα αυτόματης τραπεζικής συνδιαλλαγής (ΑΤΜ)
Μηχανήματα πληρωμής τύπου POS

Λαβές από τα καρότσια στο σουπερμάρκετ
Κουμπιά στο ασανσέρ
Χειρολαβές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Συμβουλές

Για να μεγιστοποιήσετε την άμυνά σας απέναντι στον ιό επιβάλλεται να αλλάξετε συνήθειες στον τρόπο που χειρίζεστε όλα τα παραπάνω αντικείμενα. Έτσι, εκτός από το να πλένετε τακτικά τα χέρια σας, που είναι το νούμερο ένα μέτρο πρόληψης ενάντια στην έμμεση μετάδοση ιών, φροντίστε να:

καθαρίζετε τακτικά τα κοινόχρηστα αντικείμενα στον χώρο εργασίας. Μπορείτε να έχετε μαζί σας υγρά αλκοολούχα μαντηλάκια καθαρισμού για να τα καθαρίζετε ακριβώς πριν τα αγγίξετε κάθε φορά.
περιορίσετε -ή και να παύσετε πλήρως αν είναι εφικτό- τις χρηματικές συναλλαγές με χαρτονομίσματα και νομίσματα.

Προσπαθήστε να πληρώνετε όσο περισσότερα πράγματα μπορείτε μέσω διαδικτυακών συναλλαγών (e-banking).

καθαρίζετε τις λαβές από τα καρότσια στο σουπερμάρκετ και τα κουμπιά στα ασανσέρ
μην κυκλοφορείτε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Γενικά περιορίστε όσο είναι δυνατόν τον συνωστισμό και μην αμελείτε να πλένετε τακτικά τα χέρια σας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button