ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Πυρετός προετοιμασίας στο ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα – Πόσοι εργαζόμενοι θα μπούνε στη μάχη

Σε απόλυτο συναγερμό είναι το σύστημα υγείας, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για το δεύτερο κύμα που αναμένεται άμεσα.

Προς ώρας και με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και τα περιστατικά, οι κλίνες στις ΜΕΘ επαρκούν. Ωστόσο ο φόβος του υπουργείου Υγείας αλλά και των ειδικών είναι τι θα συμβεί εάν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.
Να σημειωθεί ότι σήμερα μόνο το 20% των κλινών στις ΜΕΘ είναι καλυμμένες με ασθενείς covid-19, δεδομένου ότι και οι ηλικίες που προσβάλλονται περισσότερο πια είναι νεότερες.

Τα νοσοκομεία πρέπει να είναι έτοιμα για το δεύτερο κύμα

Σε αυτή τη φάση της προετοιμασίας πάντως οι Διοικητές Νοσοκομείων έχουν εστιάσει στο να δημιουργήσουν κλίνες απλές για covid-19, παρότι οι δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι πως έως το τέλος του χρόνου η χώρα μας θα διαθέτει στα δημόσια νοσοκομεία 1200 κρεβάτια στις εντατικές. Διαβάστε ΕΔΩ τις οδηγίες που έλαβαν οι Διοικητές Νοσοκομείων: «Κορονοϊός: Γιατί αυξάνονται οι απλές κλίνες covid-19 και όχι οι ΜΕΘ – Τι δείχνουν τα στοιχεία»

Η ανησυχία ωστόσο παραμένει μήπως ο κορονοϊός δείξει τα δόντια του το Φθινόπωρο και «γονατίσει» το ΕΣΥ και ειδικά οι υγειονομικοί, καθώς παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων παραμένει λιγοστό σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

Οι εργαζόμενοι

Και οι προσλήψεις που γίνονται εν μέσω πανδημίας αποδεικνύονται για άλλη μία φορά λιγοστές, αφού θα πρέπει να καλυφθούν τα κενά πολλών χρόνων που άρχισαν να διαφαίνονται λόγω και της οικονομικής κρίσης. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά πόσες προσλήψεις έγιναν εν μέσω πανδημίας: «Πόσες προσλήψεις έγιναν στο ΕΣΥ λόγω κορονοϊού-Στοιχεία ανά Περιφέρεια»

(ΦΩΤΟ: HealthReport.gr)

Το δημόσιο σύστημα παραμένει αποδυναμωμένο τη στιγμή που τα τελευταία 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης είχαν γίνει ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις.
Σήμερα με βάση τα επίσημα στοιχεία που καταγράφει στην ηλεκτρική του πλατφόρμα το υπουργείου Υγείας, σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ.λ.π.) υπάρχουν 96.600 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, ενώ μόνο στην Αττική βρίσκονται οι 31.200.

Στο ΕΣΥ με βάση τις καταγραφές, εργάζονται περίπου 24.000 Γιατροί (5.903 εργάζονται σε Κέντρα Υγείας) και 36.550 Νοσηλευτές (3.513 σε Κέντρα Υγείας).

Οι εργαζόμενοι αυτοί θα κληθούν πιθανώς για δεύτερη φορά να ανταποκριθούν υπό δύσκολες συνθήκες στα περιστατικά που ενδεχομένως να προκύψουν αν υπάρξει δεύτερο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας.

Τα ράντζα στο Αττικόν συνεχίζουν να επικρατούν

Σήμερα σε όλη τη χώρα με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι συνολικές διαθέσιμες κλίνες στη χώρα πλησιάζουν τις 50.000 (περίπου 34.000 στις δημόσιες δομές και περίπου 16.000 στις ιδιωτικές κλινικές).

Οι αποχωρήσεις

Ωστόσο το ΕΣΥ κάθε χρόνο αδειάζει από ιατρικό αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 350 γιατροί συνταξιοδοτούνται και αποχωρούν, ενώ οι θέσεις τους δεν καλύπτονται.

Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) οι αποχωρήσεις το 2019 έφθασαν συνολικά τις 2000 λόγω συνταξιοδότησης, εκ των οποίων 500 ήταν γιατροί και 1500 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.
Την προηγούμενη χρονιά το 2018 αποχώρησαν 1500 εκ των οποίων 300 ήταν γιατροί και 1200 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button