ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Σε 10 μέρες η απόφαση για νέα μέτρα ή όχι – Τι θα κρίνει την απόφαση

Κρίσιμες είναι οι επόμενες 10 μέρες σχετικά με το αν θα ληφθούν νέα μέτρα για την επιδημία σε διάφορες περιοχές

Αρχική > Άρθρα > Κορονοϊός: Σε 10 μέρες η απόφαση για νέα μέτρα ή όχι – Τι θα κρίνει την απόφαση

Ένα βήμα πριν μετατραπούν σε κόκκινες από πορτοκαλί που είναι σήμερα και να αυξηθούν τα μέτρα για τον κορονοϊό, είναι διάφορες περιοχές της χώρας. Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας καθημερινά παρατηρούν την επιδημιολογική καμπύλη για να αποφανθούν εάν συγκεκριμένες πόλεις βρίσκονται στο όριο ή η κατάσταση ελέγχεται.

Ταυτόχρονα καταγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τα νέα κρούσματα που εντοπίζονται ανά τη χώρα, ώστε να κρίνουν εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί φέρνουν αποτέλεσμα ή όχι. Και μπορεί τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να ήταν 715, και όχι πάνω από 900 όπως ήταν τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο θεωρείται ότι σε αυτό συνέβαλε και ο μικρός αριθμός των τεστ που γίνονται το Σαββατοκύριακο. Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά σε ποιες περιοχές κατέγραψε ο ΕΟΔΥ τα νέα κρούσματα: «Κορονοϊός: Πού εντοπίστηκαν τα 715 νέα κρούσματα σήμερα 26 Οκτωβρίου – Αναλυτικά όλες οι περιοχές»

Κρίσιμες οι επόμενες 10 μέρες

Στο μεταξύ όμως μετά την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού αλλά και την νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, οι αρχές περιμένουν να διαπιστώσουν εάν τα μέτρα που ελήφθησαν θα φέρουν αποτέλεσμα. Άλλωστε απαιτούνται περίπου 14 ημέρες για να φανεί εάν περιορίστηκαν ή όχι τα νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Κορονοϊός: Πότε θα φανεί η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων»

Οι περισσότεροι ειδικοί πάντως της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, εκτιμούν ότι τα κρούσματα θα περιορισθούν ειδικά το πρώτο διάστημα, αναφέρουν πηγές στο HealthReport.gr. Στην περίπτωση όμως που το αποτέλεσμα κριθεί μη ικανοποιητικό για τον έλεγχο της επιδημίας στη χώρα μας, τότε όλα είναι ανοικτά.

Μάλιστα θεωρείται βέβαιον πως αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση, θα υπάρξουν πιθανώς νέα μίνι lockdown, καθώς ο φόβος των αρχών εστιάζεται στους επόμενους δύο μήνες οπότε και κρίνεται πως ούτως ή άλλως η πανδημία θα παρουσιάσει αυξητικές τάσεις λόγω του καιρού.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων, με περιοχές όπως τις Σέρρες και τα Ιωάννινα, να βρίσκονται μία ανάσα από το να ανέβουν στο επίπεδο 4 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Στην περίπτωση αυτή θα ληφθούν πρώτα νέα τοπικά μέτρα πριν εφαρμοστούν οριζόντια σε όλη τη χώρα.
Πάντως εάν τα νέα κρούσματα δεν περιοριστούν άρδην, τότε περίπου στις 9 με 10 Νοεμβρίου είναι πιθανό σε πρώτη φάση να τεθούν νέα αυστηρότερα μέτρα στην εστίαση και στους χώρους ψυχαγωγίας, επισημαίνουν έγκυρες πηγές στο HealthReport.gr.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button