ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Σε άνδρα το πρώτο κρούσμα βραζιλιάνικης μετάλλαξης στην Αθήνα

Σε συναγερμό οι υγειονομικές υπηρεσίες στη χώρα μας

Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ρ.1.2 του κορονοϊού, γνωστής και ως βραζιλιάνικης, εντοπίστηκε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για άνδρα από την πρωτεύουσα και ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί ιχνηλάτιση των επαφών του.

Ωστόσο το συγκεκριμένο περιστατικό δεν φαίνεται να ανησυχεί τους ειδικούς καθώς εστιάζουν στον εντοπισμό της συνδυαστικής μετάλλαξης Βραζιλίας και Αφρικής ένα στέλεχος που επικρατεί στη Στερεά Ελλάδα έναντι της βρετανικής μετάλλαξης.

Τι είναι

Πάντως η βραζιλιάνικη μετάλλαξη έχει διαδοθεί με μεγάλη ταχύτητα σε πολλές περιοχές της Βραζιλίας και πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ των νέων μολύνσεων.

Μάλιστα σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ θεωρείται και πιο μολυσματική ενώ μπορεί να μολύνει και άτομα που έχουν αναρρώσει από άλλα στελέχη.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), έχουν τονίσει ότι πολλές μελέτες εμβολίων δείχνουν, ότι ενώ δεν προστατεύουν από τη λοίμωξη, παρέχουν προστασία έναντι της σοβαρότερης μορφής της λοίμωξης. Δείτε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: Κορονοϊός: Ποιες είναι οι πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού

Να σημειωθεί εδώ ότι το συγκεκριμένο στέλεχος αυτό έχει ήδη ξεφύγει από τα σύνορα της χώρας σε πάνω από είκοσι κράτη και στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, στη Βραζιλία το νέο στέλεχος θεωρείται ήδη ως ένα νέο στάδιο της πανδημίας, για αυτό η κυβέρνηση της χώρας έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάσει τον μισό πληθυσμό ως τον Ιούνιο και τον υπόλοιπο ως το τέλος του έτους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button