ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Σύγχυση για τις πρώτες δόσεις του εμβολίου στη χώρα μας – Τι απαντά η Κομισιόν

Σύγχυση έχει προκληθεί σχετικά με την άφιξη των πρώτων δόσεων του εμβολίου για τον κορονοϊό στη χώρα μας. Διαψεύδει η Κομισιόν

Πότε θα έρθει τελικώς το πολυπόθητο εμβόλιο, αποτελεί όπως φαίνεται βασικό ερώτημα δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι ακόμη σε θέση να αποφανθεί για τον χρόνο.

Από τη μία ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα λάβει τον ερχόμενο Δεκέμβριο, επτακόσιες χιλιάδες δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού. Ένα εμβόλιο που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και θα παραχθεί από συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία.

Μάλιστα η είδηση «έπαιξε» δεόντως σε όλα τα ΜΜΕ δεδομένης και της ανησυχίας των πολιτών για την πορεία της επιδημίας. Διαβάστε ΕΔΩ τι δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας: «Κικίλιας για κορονοϊό: «Η πρώτη δόση εμβολίου στην Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου»

Λίγο αργότερα πιο προσεκτικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας γενικότερα για την προσπάθεια που γίνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για το εμβόλιο.

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης: «Όπως έχουμε ήδη πει, η ΕΕ διαπραγματεύεται για λογαριασμό όλων των κρατών μελών την προμήθεια εμβολίων. Η χώρα μας συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια που μας εξασφαλίζει χρηματοδότηση του κόστους και έγκαιρη πρόσβαση στα διαθέσιμα εμβόλια.

Όπως ήδη γνωρίζετε, η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ήρθε σε συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία (η οποία θα παράξει το εμβόλιο της Οξφόρδης) για την αγορά εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Αν όλα πάνε καλά οι πρώτες δόσεις θα είναι διαθέσιμες στα τέλη του 2020».

Πάντως ο γνωστός καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ και πρώην Πρόεδρος της «θετικής λίστας φαρμάκων» Δημήτρης Κούβελας μιλώντας στο HealthReport.gr εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να έρθουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στο τέλος του έτους εξαιτίας της χρονοβόρου διαδικασίας που απαιτείται μέχρι να βγει στην αγορά.

Και η διάψευση

Όμως φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλα …σχέδια. Όπως ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Λουνέλα «Δεν έχει ακόμα καθοριστεί η ημερομηνία για τη διάθεση των εμβολίων κατά του κορονοϊού».

Αργεί το εμβόλιο του κορονοϊού

Η εκπρόσωπος ανέφερε πως η Κομισιόν διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρίες, προκειμένου να είναι σε θέση να τα παράσχει άμεσα στα Κράτη Μέλη και έχει ήδη έρθει σε μία πρώτη συμφωνία με την εταιρεία AstraZeneca, ώστε να παραλάβει 300.000.000 δόσεις εμβολίων όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα.

«Αυτό, όμως είναι μία εργασία εν εξελίξει καθώς οι προετοιμασίες για το εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο των δοκιμών» και παρέπεμψε σε δήλωση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία είχε εκφράσει την ελπίδα της να έχουμε το εμβόλιο στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button