ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Συναγερμός για τις μεταλλάξεις – Οι φόβοι για το εμβόλιο και τη διασπορά

Σε συναγερμό οι αρχές για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

Έντονους φόβους έχουν πια οι υγειονομικές αρχές καθώς οι μεταλλάξεις του κορονοϊού καταγράφονται η μία μετά την άλλη. Μάλιστα ο εντοπισμός και του μεταλλαγμένου στελέχους από τη Νότιο Αφρική έχει σημάνει συναγερμό.

Άλλωστε η συγκεκριμένη μετάλλαξη από τη Νότιο Αφρική θεωρείται μη ελεγχόμενη αφού είναι πιο επιθετική και διασπείρεται πολύ πιο εύκολα, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν μέχρι στιγμής τα όπλα για να καταπολεμηθεί το συγκεκριμένο στέλεχος. Οι περισσότεροι φοβούνται ότι το εμβόλιο δεν θα καλύπτει τις μεταλλάξεις ειδικά από τη Νότιο Αφρική,καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ακόμη σαφή δεδομένα. 

Να σημειωθεί ότι τα πρώτα πειράματα από εργαστηριακές μελέτες που είχαν γίνει για τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, είχαν δείξει ότι πιθανώς να μην την καλύπτουν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Γεγονός βέβαια που είχε ενισχύσει τους φόβους. 

Η σοβαρότητα της κατάστασης φάνηκε και από το γεγονός ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έσπευσε χθες Κυριακή στην Θεσσαλονίκη. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Κορονοϊός: Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη Χαρδαλιάς και Πρόεδρος του ΕΟΔΥ μετά τον εντοπισμό μεταλλαγμένου στελέχους από την Αφρική»

Προς ώρας οι αρχές έχουν προβληματισμό – λένε πληροφορίες του HealthReport.gr -σχετικά με το αν γνωρίζουν επ’ ακριβώς πόσα είναι πραγματικά τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους από τη Νότια Αφρική που εντοπίσθηκαν στην Θεσσαλονίκη και αν υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς. Κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο και στο υπουργείο Υγείας.

Αύξηση ελέγχων

Την ανησυχία της για τις μεταλλάξεις που εντοπίζονται στην χώρα μας δεν κρύβει ούτε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι «Υπάρχει θέμα και στην Ελλάδα με τις μεταλλάξεις. Πλέον τις βρίσκουμε παντού».

Το επόμενο διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, οι αρχές αναμένεται να ελέγχουν εργαστηριακά περισσότερα δείγματα για μεταλλάξεις ώστε να μπορεί να γίνεται άμεσα η ιχνηλάτηση και να περιορίζονται οι φορείς του κορονοϊού.

Έκρηξη μεταλλαγμένου κορονοϊού

Τις τελευταίες ημέρες πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει έκρηξη μεταλλαγμένου κορονοϊού, αφού ανιχνεύθηκαν 108 κρούσματα μέσα σε τρεις μέρες

Τα 107 ανήκουν στο βρετανικό στέλεχος και το ένα είναι της Νοτίου Αφρικής που βρέθηκε σε διάκο από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης. Συνολικά έχουν ανιχνευθεί 174 θετικά δείγματα στη χώρα μας.

Ειδικότερα εκτινάχθηκε ο αριθμός των μεταλλαγμένων κρουσμάτων μετά από τις αναλύσεις που έγιναν σε 200 δείγματα που λήφθηκαν από τις 12 έως τις 27 Ιανουαρίου στη χώρα μας.

Και ενώ μέχρι την περασμένη Πέμπτη γνωρίζαμε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με τη βρετανική μετάλλαξη είναι 66, ξαφνικά μέσα σε τρεις ημέρες ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 162% και έφτασε τα 174 περιστατικά.

Ετσι, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού από τη Βρετανία είναι πλέον 173. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τα κρούσματα που εντοπίσθηκαν χθες σε όλη τη χώρα: Κορονοϊός: 222 κρούσματα στην Αττική, 58 στη Θεσσαλονίκη – Η κατανομή σε όλη τη χώρα

Επιπλέον, ακόμη ένα είναι της Νοτίου Αφρικής και ανιχνεύθηκε σε διάκο από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως–Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης.

Τα υπόλοιπα στελέχη με τη μετάλλαξη της Βρετανίας έχουν ανιχνευθεί:

80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία)
14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα)
11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά)
1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα)
1 από την Πιερία (από την κοινότητα)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button