ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για κρούσματα και νοσηλείες – Αυξάνονται οι κλίνες covid – Στο τραπέζι νέο mini lockdown

Στη Βόρεια Ελλάδα σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για νέο επιχειρησιακό σχέδιο στο ΕΣΥ

Υπ’ ατμόν είναι οι υγειονομικές αρχές για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των νοσηλειών που παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα, σε μία περιοχή μάλιστα που η εμβολιαστική κάλυψη είναι περιορισμένη.

Ο φόβος του υπουργείου υγείας αλλά και των υγειονομικών αρχών είναι μην επαναληφθεί το εφιαλτικό σενάριο που κατεγράφη στο τέλος του 2020 οπότε και αιφνιδίως είχε αυξηθεί κατακόρυφα το επιδημιολογικό φορτίο, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Γι αυτό και ο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εσπευσμένα μετέβη σήμερα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο, σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων καθώς και με τους Περιφερειάρχες και τους δημάρχους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με αντικείμενο τους πανδημικούς δείκτες που καταγράφονται στη Β. Ελλάδα, το ποσοστό των εμβολιασμών και τις ενέργειες που γίνονται για περαιτέρω αύξησή του καθώς και για την ετοιμότητα των υγειονομικών δομών.

Ανοίγουν νέες κλίνες

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το κακό σενάριο, ήδη έχει δοθεί εντολή να αναπτυχθούν εκ νέου κλίνες που είχαν διατεθεί και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας για τους νοσηλευόμενους με covid, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr. Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες και με τους υπευθύνους των ιδιωτικών κλινικών ώστε αν χρειασθεί να αξιοποιηθούν κρεβάτια και στον ιδιωτικό τομέα. Κάτι που είχε γίνει και στα προηγούμενα κύματα του κορονοϊού.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι στη Θεσσαλονίκη αυξάνονται επικίνδυνα τα κρούσματα αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ γεμάτες είναι όλες οι μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων της πόλης.

Ένα βήμα πριν το mini lockdown

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Θεσσαλονίκη αλλά και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα προκαλεί έντονη ανησυχία στις αρχές, αφού ουδείς θέλει να επαναληφθεί το σενάριο του περασμένου έτους με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ κατά την εκτίμηση πολλών, είχε καθυστερήσει να εφαρμοσθεί lockdown.

Γι αυτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων έχει ήδη συζητηθεί τόσο στη επιτροπή των ειδικών όσο και από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr.

Μέχρι στιγμής έχει αποφασισθεί να γίνει επιδημιολογική παρατήρηση των δεδομένων τις επόμενες δύο εβδομάδας κι αν χρειασθεί να εφαρμοσθούν σε πρώτη φάση μέτρα του mini lockdown, πριν η Θεσσαλονίκη «κλείσει» ξανά όπως πριν μερικούς μήνες, αν κριθεί απολύτως απαραίτητο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button