Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορoνοϊός: Τα 5 «κουσούρια» που αφήνει μετά την ανάρρωση

Πολλά προβλήματα υγείας φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που θεραπεύτηκαν από τον τον κορονοϊό.

Αρχική > Ειδήσεις Υγείας > Κορoνοϊός: Τα 5 «κουσούρια» που αφήνει μετά την ανάρρωση

Αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα υγείας βρίσκονται οι ασθενείς που κατάφεραν να νικήσουν τον κορονοϊό.

«Ο κορονοϊός προκαλεί πολλές επιπλοκές, που ταλαιπωρούν για καιρό τους ασθενείς» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Vineet Chopra, αναπληρωτής καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στο Ανν Άρμπορ.

Νέες νοσηλείες

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.250 ασθενείς, οι οποίοι είχαν βγει από το νοσοκομείο από τον Μάρτιο έως τις αρχές Ιουλίου 2020. Οι 165 από αυτούς είχαν νοσηλευθεί στην εντατική.

Οι 975 από τους ασθενείς επέστρεψαν μετά το εξιτήριο στο σπίτι τους. Οι υπόλοιποι είχαν μεταφερθεί σε κέντρα νοσηλείας ή αποκατάστασης. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 62 έτη.

Δύο μήνες αργότερα, οι 84 από τους ασθενείς (σχεδόν το 7%) έχασαν τη μάχη για τη ζωή.

Επιπλέον, άλλοι 189 ασθενείς εισήχθησαν εκ νέου στο νοσοκομείο.

Από τους υπόλοιπους ασθενείς, μόλις ο ένας στους τέσσερις είχε κατορθώσει να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να επιστρέψει στη δουλειά του.

Αντιθέτως, ο ένας στους τρεις εξακολουθούσε να έχει συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Σχεδόν ο ένας στους πέντε ανέφεραν ότι παρουσίασαν νέα ή εντονότερα συμπτώματα μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Επιπλέον, το 40% αδυνατούσαν να εκτελέσουν απλές καθημερινές εργασίες!

Παράλληλα οι μισοί ασθενείς δήλωσαν ότι πλέον η όλη κατάσταση έχει πλήξει την ψυχική υγεία τους. Και άλλοι τόσοι είπαν ότι έχουν πληγεί και τα οικονομικά τους. Μάλιστα το σχεδόν 10% δήλωσαν πως εξαντλήθηκαν οικονομικά.

Καραντίνα και στίγμα

Όπως επισήμανε, ο Dr Chopra το χειρότερο με τον κορονοϊό είναι πως οι ασθενείς συχνά καλούνται να αποθεραπευτούν μακριά από τις οικογένειές τους. Πολλοί από αυτούς χρειάζεται να μείνουν για καιρό σε καραντίνα, ενώ κάποιοι στιγματίζονται, με συνέπεια να τους αποφεύγει ο κοινωνικός τους περίγυρος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button