Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Τα 5 συμπτώματα μακράς COVID-19

Μπορεί να γίνονται διάφορες έρευνες αλλά ακόμη δεν είναι σαφές γιατί εμφανίζεται σε κάποιους η λεγόμενη «COVID-19 μακράς διαρκείας» (long COVID-19) ή πώς μπορεί να σταματήσει.

Σύμφωνα με την επίσημη στατιστική αρχή της Βρετανίας (ONS), περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από μακρά COVID-19, με τα άτομα ηλικίας 35-69 ετών να επηρεάζονται περισσότερο, αδυνατώντας να πραγματοποιήσουν ακόμα και καθημερινές δραστηριότητες.

Δείτε ποια είναι τα πέντε πιο συχνά συμπτώματα μακράς COVID-19

Κόπωση

Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι η κόπωση είναι το πιο συχνό και ενοχλητικό σύμπτωμα της μακράς COVID-19, με τα στοιχεία του ONS να δείχνουν ότι στο 11,8% των ασθενών διήρκησε για πέντε εβδομάδες μετά τη μόλυνση και στο 8,3% αυτών για 12 εβδομάδες. Κάποιοι, μάλιστα, ανέφεραν ότι υπέφεραν από κόπωση ακόμα και 100 ημέρες μετά τη λοίμωξη.

Πονοκέφαλος και ψυχικές διαταραχές

Ο πονοκέφαλος αποτελεί συχνό στοιχεία της μακράς COVID-19, καθώς επηρεάζει έναν στους 10 ασθενείς έως και πέντε εβδομάδες μετά τη λοίμωξη. Ο πονοκέφαλος κατείχε το μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτή την κατηγορία συμπτωμάτων (44%) και ακολουθούσε η διαταραχή συγκέντρωσης (27%) και η απώλεια όσφρησης (21%).

Απώλεια μαλλιών

Έως και ένας στους τέσσερις ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από COVID-19 ανέφεραν απώλεια μαλλιών σε διάφορες μελέτες και έρευνες. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μπορεί να πρόκειται για κατάσταση που λέγεται «τελογενής τριχόπτωση» και οφείλεται συνήθως σε ασθένειες, στρες, κακή διατροφή, εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση.

Δύσπνοια

Δυσκολία στην αναπνοή εμφανίζει περίπου το ¼ των ασθενών που έχουν επιβιώσει από την COVID-19, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη. Στο 35% των ασθενών παρατηρήθηκαν ανωμαλίες στις ακτινογραφίες θώρακος έως και 100 ημέρες μετά την ασθένεια λόγω του κορονοϊού, ενώ στο 10% παρατηρήθηκε μείωση στην πνευμονική λειτουργία.

Βήχας

Ένα από τα πιο επίμονα συμπτώματα του κορονοϊού είναι ο βήχας, με το 7-10% των ασθενών να υποφέρουν σημαντικά.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button