ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Τι αλλάζει από 15 Μαΐου σε ωράριο, μετακινήσεις, sms – Τι θα ισχύσει για τις οργανωμένες παραλίες

Ποια μέτρα χαλαρώνουν σε 10 ημέρες

Συνεχίζεται η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό στη χώρα, αφού μετά την εστίαση που άνοιξε τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου, η κυβέρνηση εστιάζει τις προσπάθειές της στον τουρισμό που ξεκινά επισήμως στις 15 Μαΐου.

Θα έχουν προηγηθεί βέβαια τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις 10 Μαΐου που δεν φαίνεται να προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς που κρίνουν πως τα παιδιά πρέπει έστω και για μικρό διάστημα να γυρίσουν στα θρανία, τόσο για λόγους εκπαιδευτικούς όσο και για λόγους κοινωνικοποίησης.

Ο τουρισμός

Πάντως όλα τα βλέμματα των κυβερνητικών στελεχών είναι στραμμένα στο άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση ελπίζει σε οικονομική ανάκαμψη από τις αφίξεις των τουριστών.

Αναμονές για τον κορονοϊό στα αεροδρόμια

Τα πρώτα δείγματα φαίνεται να είναι θετικά αφού εκτιμάται ότι οι επισκέψεις στη χώρα μας θα είναι αυξημένες σε σχέση με την κακή χρονιά του 2020 οπότε και οι τουρίστες δεν ξεπέρασαν τα 5 εκατ. σε σύγκριση με τα 30 εκατ. που έφθαναν στη χώρα μας υπό κανονικές συνθήκες.

Και με τους τουρίστες όμως τα μέτρα για τον κορονοϊό δεν θα πάψουν να ισχύουν, αλλά θα υπάρξει σημαντική χαλάρωση.
Εξάλλου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, πάρα το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Αυτό βέβαια που έχει σημασία είναι ότι πλέον αυξάνονται οι πολίτες που έχουν εμβολιασθεί, συνεπώς σε έναν μήνα θα περιορισθούν τα σοβαρά περιστατικά του κορονοϊού. Διαβάστε ΕΔΩ τι ισχύει για όσους έχουν εμβολιασθεί: «Κορονοϊός – εμβόλιο: Τι ισχύει για ταξίδια, μάσκες και επαφή με κρούσμα για όσους έχουν λάβει και τις δυο δόσεις»

Τα μέτρα από τις 15 Μαΐου

Όσοι τουρίστες θα φθάνουν στη χώρα μας μετά τις 15 Μαΐου θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε αποδεικτικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών ώστε να μπορούν να κινούνται χωρίς προβλήματα στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα την ίδια ημέρα θα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, δηλαδή οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, κάτι που σήμερα δεν ισχύει για τους πολίτες της χώρας.
Επίσης με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης καταργούνται και τα sms στο 13033 για τις μετακινήσεις που σήμερα ισχύουν και για την εστίαση.

Παράλληλα με βάση τα όσα προγραμματίζει το υπουργείο Ανάπτυξης από τις 15 Μαΐου εάν όλα πάνε καλά, αναμένεται να διευρυνθεί το ωράριο κυκλοφορίας. Σήμερα οι μετακινήσεις επιτρέπονται έως τις 23:00 το βράδυ ενώ με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr αναμένεται να διευρυνθεί έως τις 12:00 τα μεσάνυκτα. Κάτι που ίσχυε και το περασμένο καλοκαίρι.

Οι οργανωμένες παραλίες

Τέλος στις 15 Μαΐου έχει προγραμματισθεί να ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες με αφορμή και τον τουρισμό αλλά και προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός που είχε παρατηρηθεί πέρυσι στις ελεύθερες παραλίες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, οι οργανωμένες παραλίες θα ανοίξουν με τις ξαπλώστρες να είναι σε απόσταση 2 μέτρων, ενώ θα υπάρχει υποχρέωση για τις επιχειρήσεις να τις απολυμαίνουν με την αλλαγή των πελατών.

Αντίστοιχα με πέρυσι έτσι και φέτος σε πρώτη φάση δεν θα επιτρέπεται στις καντίνες η μουσική προκειμένου να μη στήνονται αυτοσχέδια πάρτι που μπορεί να οδηγήσουν σε διασπορά του κορονοϊού.
Οι μάσκες θα είναι απαραίτητες για το προσωπικό όπως και τα self test, ενώ οι πελάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα πριν καθίσουν.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button