ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Τι αλλάζει στα εστιατόρια από σήμερα – Σε ποιες περιοχές θα επιτρέπονται 4 άτομα ανά τραπέζι

Ξεκινούν από σήμερα οι νέες περιορισμοί στη χώρα για τον κορονοϊό

Στο 50% της πληρότητάς της θα λειτουργεί από σήμερα η εστίαση, σε όσες περιοχές της χώρας έχουν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του κορονοϊού.
Επίσης, οι καθήμενοι περιορίζονται στους 4, προβλέπονται αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, θα παραμένουν κλειστά τα καταστήματα από τις 12 τη νύχτα μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ προβλέπεται αναλογία τετραγωνικών μέτρων ανά άτομα σε χώρους μουσείων, αρχαιολογικών χώρων.

Χάρτης υγειονομικής ασφαλείας

Ο χάρτης θα έχει τέσσερα επίπεδα ασφαλείας και καθημερινά θα εξετάζονται 17 κριτήρια προκειμένου η κάθε περιφέρεια να έχει τα δικά της μέτρα. Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας ενεργοποιείται από σήμερα 12 Οκτωβρίου.

Η Αττική είναι στο επίπεδο 3 και άρα στην εστίαση θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.

Tα επίπεδα είναι:

Επίπεδο 1, ετοιμότητας.
Επίπεδο 2, επιτήρησης
Επίπεδο 3, αυξημένης επιτήρησης
Επίπεδο 4, αυξημένου κινδύνου

Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr και η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:
Δείτε ΕΔΩ πως θα λειτουργεί ο χάρτης: «Κορονοϊός: Πως θα λειτουργεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας – Τι είπε ο Πιερρακάκης»

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Επιπλέον ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Η Αττική

Στις περιοχές, όπως η Αττική, που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό από Δευτέρα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.

Η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης αναστέλλεται από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, ενώ τίθεται ανώτατο όριο ανά τραπέζι στα 4 άτομα.
Όπου είναι εφικτό, προβλέπεται τηλεργασία στο 40% των επιχειρήσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τίθεται ανώτατο όριο συναθροίσεων 9 ατόμων, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μέσα στα Μέσα Μεταφοράς όσο και στη στάση, ενώ ο μέγιστος αριθμός επιβαινόντων είναι 2 άτομα στο ταξί και 4 στο αυτοκίνητο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button