Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Τι είναι το covid toe που εμφανίζουν κάποιοι ασθενείς;

Νέες επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνουν ότι ο κορονοϊός προκαλεί και δερματικές βλάβες

Αρχική > Ειδήσεις Υγείας > Κορονοϊός: Τι είναι το covid toe που εμφανίζουν κάποιοι ασθενείς;

Νέες επιστημονικές μελέτες που εξελίσσονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου για τον κορονοϊό, αναδεικνύουν ένα από τα πιο συχνά σημάδια που εντοπίζουν οι γιατροί στους ασθενείς.

Όπως παρατήρησαν η αλλαγή του χρώματος των δακτύλων του ποδιού των ασθενών μπορεί να είναι ένας τρόπος για την διάγνωση της λοίμωξης.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πειστικές μελέτες που να επικυρώνουν το φαινόμενο αυτό που τώρα ονομάζεται «covid toe».

Βέβαια οι επιστήμονες εξακολουθούν να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τις παθήσεις του δέρματος που ενδεχομένως να αποτελούν συμπτώματα COVID-19, τα οποία είναι πιθανό να παραβλεφθούν τόσο από γιατρούς όσο και από ασθενείς.

«Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν γνωρίζουμε με σιγουριά εάν τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στον νέο κορονοϊό ή σε συνύπαρξη άλλων λοιμώξεων, εάν είναι αντιδράσεις σε φάρμακα που λαμβάνονται, ή αποτελούν αντίδραση του οργανισμού εξαιτίας ενός υπερδραστήριου ανοσοποιητικού συστήματος.  Παρότι απαιτείται περισσότερη έρευνα, από τις ολοένα αυξανόμενες αναφορές περιστατικών φαίνεται ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τη νόσο COVID-19, μπορεί να επηρεάζει και το δέρμα», εξηγεί ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου.

Πάντως, οι ειδικοί προειδοποιούν πως δεν έχει γίνει ακόμη οριστική έρευνα για τα covid toe, οπότε όλες οι εξηγήσεις και τα στοιχεία είναι ακόμη ανέκδοτα σε αυτό το σημείο.

Να σημειωθεί πάντως, πως τα κοινά συμπτώματα του κορονοϊού περιλαμβάνονται ο πυρετός, η κόπωση, ο ξηρός βήχας ενώ κάποια άτομα μπορεί να παρουσιάσουν φαγούρα και πόνο, ρινική καταρροή, πονόλαιμο και διάρροια – μεταξύ άλλων συμπτωμάτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ήδη η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας δημιούργησε ένα διαδικτυακό μητρώο για τη νόσο COVID-19, όπου οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να αναφέρουν τις εκδηλώσεις που παρατηρούν στο δέρμα των ασθενών τους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button