Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορoνοϊός: Τι είναι το long covid σύνδρομο- Ποιους απειλεί

Το long covid σύνδρομο υπολογίζεται ότι ταλαιπωρεί πολλούς ασθενείς κυρίως νέους. Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, τα υπολείμματα του ιού φαίνεται ότι επηρεάζουν όλα τα συστήματα του οργανισμού.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 50.000 άνθρωποι πάσχουν από αυτό το σύνδρομο και πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν καν. Συχνό φαινόμενο μάλιστα είναι η απουσία αντικειμενικών ευρημάτων από τον κλινικό έλεγχο και οι εργαστηριακές εξετάσεις να έχουν φυσιολογικές τιμές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σωστή διάγνωση.

Τα συμπτώματα Long Covid

Ανάμεσα στα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

η κόπωση
η μυαλγία

οι ψυχολογικές διαταραχές
η κεφαλαλγία

η ομίχλη εγκεφάλου
η αλωπεκία
η δύσπνοια

η αϋπνία
η ταχυκαρδία

Βρετανία: Πάνω από 1.000.000 άτομα με συμπτώματα

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο βίωσαν «Long Covid», σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τον περασμένο Μάρτιο η Υπηρεσίας Εθνικών Στατιστικών (ONS). Ο όρος «παρατεινόμενη» νόσος COVID-19 (Long Covid)αναφέρεται στην επιμονή των συμπτωμάτων ή στην εμφάνιση νέων συμπτωμάτων μετά την οξεία λοίμωξη από κορονοϊό.

Οι στατιστικολόγοι εκτιμούν ότι 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι στην κοινότητα είχαν συνεχή συμπτώματα για τέσσερις εβδομάδες έως τις 6 Μαρτίου, ενώ είχαν νοσήσει τουλάχιστον τρεις μήνες νωρίτερα. Το Long Covid , ή το σύνδρομο μετά την Covid, περιγράφει μια σειρά συμπτωμάτων που επιμένουν για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά από μια λοίμωξη με τον ιό, και τα οποία δεν εξηγούνται από άλλες αιτίες. Τα συμπτώματα ποικίλλουν αλλά περιλαμβάνουν κόπωση, μυϊκό πόνο και δυσκολία συγκέντρωσης.

Το ONS εκτιμά ότι 697.000 άτομα με Long Covid είχαν πρώτα τον ιό ή μια υποψία λοίμωξης, τουλάχιστον 12 εβδομάδες νωρίτερα, με άλλους 70.000 να έχουν μια πρώτη λοίμωξη τουλάχιστον έναν χρόνο νωρίτερα. Ο Ben Humberstone , επικεφαλής στο ONS, δήλωσε ότι 200.000 ανέφεραν ότι τα συμπτώματά τους επηρέασαν πολύ τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, τα ποσοστά των αυτοαναφερόμενων ως Long Covid περιστατικών ήταν υψηλότερα σε άτομα ηλικίας 35-69 ετών, γυναίκες, άτομα που ζούσαν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, άτομα που εργάζονταν στην υγειονομική ή κοινωνική περίθαλψη και σε άτομα με προϋπάρχουσα κατάσταση περιορισμού της δραστηριότητας.

Τα ποσοστά ήταν υψηλότερα, στο 18,2%, μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25 έως 34 ετών. Σύμφωνα με το ONS δεν ήταν σαφές εάν τα μοτίβα αυτά οφείλονται στις διαφορές απέναντι στον κίνδυνο εμφάνισης κορονοϊού ή στην ευαισθησία στην ανάπτυξη Long Covid μετά τη μόλυνση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button