Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορoνοϊός: Τι έρχεται μετά τη Μετάλλαξη Όμικρον

Έρχονται νέα στελέχη λένε οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και του Τζονς Χόπκινς την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει πολλές χώρες της Ευρώπης.

Κι αυτό γιατί κάθε μόλυνση παρέχει μια ευκαιρία στον ιό να μεταλλαχθεί, και η Όμικρον έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των προκατόχων του: Εξαπλώνεται πολύ ταχύτερα παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται σε έναν πλανήτη με ισχυρότερη ανοσία από τα εμβόλια.

Τονίζοντας πως όσο παραμένει μεγάλος ο αριθμός των ανεμβολίαστων ο ιός εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο, θεωρούν πως αυτή «βόμβα» μόλυνσης από την μετάλλαξη πολύ πιθανόν να μην είναι η τελευταία που θα μας απασχολήσει.

Όπως αναφέρει το Associated Press, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πώς θα μοιάζουν οι επόμενες παραλλαγές ή πώς θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την πανδημία, αλλά τονίζουν πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι επόμενες μεταλλάξεις από την Όμικρον θα προκαλέσουν ηπιότερες ασθένειες ή ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα λειτουργήσουν.

Και φυσικά όπως λένε όλοι οι ειδικοί, η Νο1. λύση είναι ο εμβολιασμός, καθώς τα σημερινά εμβόλια εξακολουθούν να λειτουργούν.

«Όσο πιο γρήγορα εξαπλώνεται η Όμικρον, τόσο περισσότερες ευκαιρίες υπάρχουν για τη δημιουργία μίας νέας μετάλλαξης, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε περισσότερες παραλλαγές», δήλωσε ο Λεορντάντο Μαρτίνεζ, επιδημιολόγος λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Οι τελευταίες έρευνες άλλωστε δείχνουν ότι η μετάλλαξη είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα και τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο μεταδοτική από την αρχική έκδοση του ιού.

Έρχονται νέες μεταλλάξεις

Εκτός λοιπόν από το γεγονός πως η μετάλλαξη Όμικρον κρατάει ακόμη και υγιείς ανθρώπους εκτός εργασίας, η ευκολία με την οποία εξαπλώνεται η παραλλαγή αυξάνει και τις πιθανότητες ο ιός να μολύνει και να παραμείνει μέσα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – με αποτέλεσμα να έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει νέες ισχυρές μεταλλάξεις.

«Είναι οι μακροχρόνιες, επίμονες λοιμώξεις που φαίνεται να είναι τα πιο πιθανά πεδία αναπαραγωγής νέων παραλλαγών», δήλωσε ο δρ Στιούαρτ Κάμπελ Ρέι, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς προσθέτοντας πως «Μόνο σε μία πολύ διαδεδομένη μόλυνση υπάρχει μεγάλη ευκαιρία να συμβεί κάτι τέτοιο».

Εκφράζοντας την ανησυχία του πως οι ιοί δεν γίνονται πάντα λιγότερο θανατηφόροι με την πάροδο του χρόνου, οι επιστήμονες αναφέρουν πως μία παραλλαγή θα μπορούσε επίσης να επιτύχει τον κύριο στόχο της -τον πολλαπλασιασμό- εάν οι μολυσμένοι άνθρωποι εμφάνιζαν αρχικά ήπια συμπτώματα, διέδιδαν τον ιό αλληλοεπιδρώντας με άλλους ανθρώπους και αργότερα αρρώσταιναν πολύ, εξηγεί ο δρ. Στιούαρτ. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως ο ιός θα γίνει λιγότερος θανατηφόρος

Μετά την Όμικρον, τι;

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια για την εξέλιξη του ιού μετά την Όμικρον.

Τα ζώα θα μπορούσαν ενδεχομένως να επωάσουν και να απελευθερώσουν νέες μεταλλάξεις.

Μια άλλη πιθανή οδός είναι οι άνθρωποι να υποστούν διπλές μολύνσεις (από την Όμικρον και τη Δέλτα) που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «Frankenvariants», δηλαδή υβρίδια με χαρακτηριστικά και των δύο τύπων.

Σε κάθε περίπτωση προκειμένου να περιοριστεί η εμφάνιση των μεταλλάξεων, οι επιστήμονες τονίζουν πως πρέπει να συνεχιστεί η πιστή τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας και ο εμβολιασμός.

Καταλήγοντας αναφέρουν πως ο ιός δεν θα γίνει ενδημικός όπως η γρίπη, όσο τα παγκόσμια ποσοστά εμβολιασμού είναι τόσο χαμηλά.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button