Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Πως θα τελειώσει η πανδημία- Τα επικρατέστερα σενάρια

Η "μάχη" της ανθρωπότητας με τον κορονοϊό δεν θα τερματιστεί σύντομα, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Οι επόμενοι έξι μήνες μήνες όσον αφορά την πανδημία κορονοιού, προβλέπεται να είναι εξαιρετικά δύσκολοι σύμφωνα με τους επιστήμονες καθώς παραμονεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης μιας νέας παραλλαγής ανθεκτικής στα εμβόλια.

Σύμφωνα με το Βloomberg σχεδόν όλοι θα μολυνθούν ή θα εμβολιαστούν πριν τελειώσει η πανδημία. Ίσως και τα δύο. Στο μεταξύ, λίγοι άτυχοι θα κολλήσουν τον ιό περισσότερες από μία φορές. Ο αγώνας μεταξύ των μεταλλάξεων και των εκστρατειών εμβολιασμού δε θα τελειώσει μέχρι ο κορονοϊός να μας «αγγίξει» όλους.

«Βλέπω αυτές τις συνεχείς εξάρσεις να συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μάικλ Όστερχολμ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολη και σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. “Τότε θα υπάρξει μια ύφεση, ενδεχομένως κάπως απότομα”, είπε. “Και τότε νομίζω ότι πολύ εύκολα θα μπορούσαμε να δούμε άλλη μια άνοδο το φθινόπωρο και το χειμώνα” φέτος, πρόσθεσε.

Με δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να μην έχουν εμβολιαστεί ακόμη και με ελάχιστες πιθανότητες να εξαλειφθεί ο ιός, μπορούμε να αναμένουμε περισσότερες εστίες στις σχολικές τάξεις, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας τους επόμενους μήνες, καθώς οι οικονομίες προωθούν το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Ακόμα και όταν τα ποσοστά ανοσίας θα αυξάνονται, πάντα θα υπάρχουν άτομα που είναι ευάλωτα στον ιό: νεογέννητα μωρά, άτομα που δεν μπορούν ή δεν θα εμβολιαστούν, και εκείνα που εμβολιάζονται αλλά υποφέρουν από σημαντικές λοιμώξεις καθώς τα επίπεδα προστασίας σε αυτούς μειώνονται.

Πώς θα τελειώσει η πανδημία;

Οι ειδικοί συμφωνούν γενικά ότι η τρέχουσα κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο μόλις οι περισσότεροι άνθρωποι -ίσως το 90% έως 95% του παγκόσμιου πληθυσμού- έχουν έναν βαθμό ανοσίας χάρη είτε στην τεχνητή ανοσοποίηση (εμβόλιο) είτε την προηγούμενη μόλυνσή τους από τον ιό. Έτσι ως βασικό εργαλείο συνεχίζει να προτάσσεται ο μαζικός παγκόσμιος εμβολιασμός του πληθυσμού.

Σε κάθε περίπτωση, η πανδημία αναμένεται να τελειώσει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ανά περιοχή σύμφωνα με την Έρικα Τσάρτερς, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συντονίστρια ενός πρότζεκτ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έχουν τερματιστεί πανδημίες του παρελθόντος.

«Η διαδικασία του τερματισμού της πανδημίας δεν πρόκειται να είναι ομοιόμορφη» εκτιμά η Τσάρτερς προσθέτοντας πως η πανδημία «είναι ένα βιολογικό φαινόμενο, αλλά και ένα πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο».

Σύμφωνα με την ίδια, η όλη διαδικασία αναμένεται να είναι «ακατάστατη» και να αφήσει το αποτύπωμά της τα προσεχή χρόνια. Μέχρι τότε πάντως, οι περισσότεροι από εμάς θα χρειαστεί να ετοιμαστούμε για πολλούς ακόμη μήνες να ζήσουμε με τον ιό.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button