ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Την ερχόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για νέα μέτρα – Τι εξετάζεται

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα αποφασίσουν κυβέρνηση και ειδικοί εάν και ποια νέα μέτρα πρέπει ληφθούν για να αναχαιτισθεί η πορεία του κορονοϊού.

Στον ασφυκτικό κλοιό του κορονοϊού ζει ολόκληρη η Ευρώπη για μία ακόμη φορά, καθώς οι κυβερνήσεις παίρνουν επιπλέον νέα μέτρα για να αναχαιτίσουν την πανδημία που μοιάζει να είναι πια ανεξέλεγκτη.

Είναι ενδεικτικό ότι νέα μέτρα λαμβάνει από την 1η Δεκεμβρίου ακόμη και η Πορτογαλία που είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρώπη, αφού σχεδόν το 87% του πληθυσμού της των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του νέου κορονοϊού.

Επιβάλει πλέον μάσκες παντού αλλά και υποχρεωτικό αρνητικό τεστ και για τους εμβολιασμένους όταν πρόκειται να εισέλθουν κυρίως σε χώρους διασκέδασης. Ειδικότερα οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν επίσης ένα αρνητικό τεστ κορονοϊού, ώστε να μπαίνουν στα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ, να συμμετέχουν σε μεγάλες εκδηλώσεις και να επισκέπτονται οίκους ευγηρίας.

Αντίστοιχους νέους περιορισμούς λαμβάνουν οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ φαίνεται ότι ακολουθεί και η Ελλάδα.

Τα νέα μέτρα στο τραπέζι

Στην χώρα μας οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αφού η κυβέρνηση θα ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας να εξετάσει εάν τα υπάρχοντα μέτρα επαρκούν ή εάν απαιτούνται νέα.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι οι ειδικοί προτίθενται να προτείνουν σε πρώτη φάση λίγους νέους περιορισμούς ώστε να μπορούν να υιοθετηθούν από τους πολίτες. Εξάλλου έχει διαπιστωθεί ότι πλέον κανείς δεν τηρεί τίποτε.

Είναι ενδεικτικό ότι η καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι εντυπωσιακό ότι, ενώ η εικόνα αυτή είναι γνωστή πια σε όλους, με τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξης της πανδημίας, επικρατεί ένα κλίμα εφησυχασμού, αποστασιοποιημένης παρατήρησης των εξελίξεων, λες και δεν μας αφορά όλους».

Οι νέοι περιορισμοί ουσιαστικά τα πρώτα λάιτ μέτρα που εξετάζονται σε πρώτη φάση είναι:

μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους ειδικά στις περιοχές που φλέγονται από κρούσματα. Είναι όμως πιθανό να εφαρμοσθεί σε όλη την Ελλάδα αφού 27 από τις 54 περιφερειακές ενότητες είναι στο βαθύ κόκκινο.

-Στο τραπέζι είναι ακόμη το θέμα της διπλής μάσκας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σούπερ μάρκετ αφού κρίνεται ότι είναι μέτρο που ειδικά τώρα το χειμώνα με το κρύο μπορεί να τηρηθεί από τους πολίτες.

-Αύξηση του υποχρεωτικού ποσοστού τηλεργασίας καθώς παρατηρείται συνωστισμός και σε χώρους εργασίας πια.

-Εφόσον τον Δεκέμβριο καταγραφούν αυξημένα επιδημιολογικά δεδομένα, θεωρείται πιθανό να περιορισθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης αλλά και των κέντρων διασκέδασης. Όμως σε ένα τέτοιο μέτρο είναι αντίθετα κάποια κυβερνητικά στελέχη αφού θεωρούν ότι θα πληγεί ο κλάδος της εστίασης που πλέον δεν μπορεί να στηριχθεί οικονομικά, περιγράφουν πηγές του HealthReport.gr.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button