ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Τρομάζει η αύξηση των κρουσμάτων τους ειδικούς – Οι εκτιμήσεις για τον επόμενο μήνα

Φόβοι για νέα έκρηξη κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο

Προβληματισμό προκαλεί τόσο στους ειδικούς επιστήμονες όσο και στην κυβέρνηση η επέλαση της πανδημίας που αναμένεται με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς με την επιστροφή των εκδρομέων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Εντός της εβδομάδας – ενδεχομένως αύριο Τρίτη – θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση σε ότι αφορά το πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας συνολικά, καθώς η πίεση στο ΕΣΥ μέρα με τη μέρα γίνεται μεγαλύτερη.

Την ίδια ώρα, η προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα εμφανίζει καθοδική πορεία, καθώς κατά τον Αύγουστο ο μέσος αριθμός των εμβολιασμών σε καθημερινή βάση ήταν κάτω από 30.000. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι αν δεν αυξηθούν οι ενδιαφερόμενοι για εμβολιασμό η επίτευξη του στόχου για το πολυπόθητο τείχος ανόσιας θα καθυστερήσει πολύ ακόμη.

Η μετάλλαξη Δέλτα

Στο μεταξύ, έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών και της κυβέρνησης για την επιθετικότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει αρχίσει να έχει αντίκτυπο στο σύστημα υγείας, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να παρουσιάζουν αύξηση όπως και ο αριθμός όσων νοσηλεύονται διασωληνωμένοι καθώς άγγιξε τους 318 την Κυριακή σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ενώ σε διάστημα ενός μηνός παρουσιάστηκε αύξηση 154%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι και πολλοί από αυτούς ανήκουν σε νεότερες ηλικίες αφού η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα είναι έντονη στους νέους ανθρώπους.

Με τα κρούσματα εδώ και αρκετές ημέρες να βρίσκονται πάνω από 3.000 – με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα που οι διαγνωστικοί έλεγχοι είναι λιγότεροι – οι προβλέψεις μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν. Άλλωστε είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα έκρηξη κρουσμάτων από τον Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται να κορυφωθεί η επιστροφή των πολιτών που επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί επιστήμονες επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους την ανάγκη να εμβολιαστεί ο πληθυσμός καθώς με την εικόνα που παρουσιάζουν τούτη την ώρα τα νησιά, εκφράζουν την ανησυχία ότι επιστρέφοντας οι εκδρομείς θα φέρουν μαζί τους τον ιό και κατά συνέπεια θα διπλασιαστούν τα κρούσματα σε χρόνο ρεκόρ και θα αυξάνονται σε καθημερινή βάση, όπως επίσης οι εισαγωγές και οι διασωληνώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button