Κράμπες: Τι τις προκαλεί και πώς περνάει ο πόνος
Γράφει ο Μιχάλης Σαμαράς, Φυσικοθεραπευτής
Οι κράμπες είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι μύες του σώματος βρίσκονται σε συνεχή και επώδυνη ακούσια σύσπαση. Μια κράμπα μπορεί να αφορά έναν μόνο μυ ή μια ολόκληρη ομάδα μυών. Οι κράμπες είναι πιο συνηθισμένες στους μηρούς, τις γάμπες, την κοιλιά και τον λαιμό. Συνήθως συμβαίνουν ξαφνικά και απροειδοποίητα, προκαλώντας έντονο πόνο και μην επιτρέποντας στους μυς να λειτουργούν κανονικά.
Περισσότερο επιρρεπείς στις κράμπες είναι όσοι δεν αθλούνται τακτικά ή αθλούνται με λανθασμένο τρόπο, όσοι δεν έχουν κανονικό βάρος, και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει τις μυϊκές κράμπες με τη θάλασσα το καλοκαίρι, και την έντονη άσκηση.
Πράγματι, η έντονη άσκηση, οι καθημερινές εργασίες, που απαιτούν αυξημένη μυϊκή δραστηριότητα, αλλά και η έντονη εφίδρωση και η απώλεια υγρών, ασβεστίου και καλίου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι οι βασικότερες από τις αιτίες που προκαλούν τις επώδυνες μυϊκές κράμπες.
Συγκεκριμένα, κράμπες εμφανίζονται όταν συντρέχουν κάποιοι από τους παρακάτω λόγους:
● Εκτιθέμεθα σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
● Εκτελούμε ασκήσεις ή εργασίες που καταπονούν υπερβολικά τους μύες
● Ο οργανισμός δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένος
● Μας λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία (κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο κ.ά)
● Καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ή/και καφέ
● Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα ακούσιας σύσπασης των μυών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Τις περισσότερες φορές, οι κράμπες δεν συνεπάγονται κάποιο πρόβλημα υγείας, ενώ μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε και να τις ξεπεράσουμε σχετικά εύκολα. Μόνο εάν η παρουσία τους «επιμένει» για μεγάλο διάστημα, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό, καθώς, ενδέχεται να αποτελούν συμπτώματα κάποιας πάθησης.
Μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα ή σε άλλα ενδοκρινικά προβλήματα, σε αρτηριοσκλήρυνση, σε σακχαρώδη διαβήτη, σε αναιμία, καθώς και σε παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον. Για την εκδήλωσή τους μπορεί να ευθύνεται και η λήψη ορισμένων φαρμάκων.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα διουρητικά χάπια, τα αντιόξινα και ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται για την καταπολέμηση νεοπλασιών.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση των μυϊκών κραμπών περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
1. Τέντωμα του ποδιού στρέφοντας τα δάχτυλα προς τα πάνω. Με τον ίδιο τρόπο τεντώνουμε τον αντίστοιχο μυ, εφόσον η κράμπα δεν είναι στο πόδι
2. Χρήση θερμότητας (θερμαντική κρέμα ή θερμό επίθεμα)
3. Μασάζ στην περιοχή όπου υπάρχει μυϊκή σύσπαση
4. Εάν πάθουμε κράμπα στον καύσωνα – τη λεγόμενη «θερμική κράμπα» – φροντίζουμε να καθίσουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος, και πίνουμε άφθονο νερό ή κάποιο ισοτονικό ποτό
Πρόληψη
Προκειμένου να προλάβουμε τις κράμπες οφείλουμε να κάνουμε τα ακόλουθα:
● Κάνουμε ασκήσεις προθέρμανσης, τεντώματα και μασάζ πριν από σωματική άσκηση και συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες
● Εκτελούμε διατάσεις μετά το τέλος επίπονων εργασιών ή άθλησης
● Διατάσεις κάνουμε και λίγο πριν πέσουμε για ύπνο, με στόχο να τονώσουμε την κυκλοφορία του αίματος
● Ενυδατώνουμε επαρκώς τον οργανισμό με την πρόσληψη υγρών και ηλεκτρολυτών
● Δεν εκθέτουμε τον οργανισμό μας για πολλές ώρες σε ακραίες θερμοκρασίες (κρύο ή ζέστη)
● Βάζουμε στη διατροφή μας μπανάνες, καρότα και αλμυρά σνακ που μας προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, νάτριο και άλλα απαραίτητα συστατικά
Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής www.physionow.gr