Πολιτική ΥγείαςΣυνεντεύξεις - Άρθρα

Λίγα λόγια για το ΕΣΥ – Από τη σκοπιά ενός γιατρού

Γράφει ο Γιώργος Δαλιάνης, Επιμελητής Α΄Οφθαλμολογίας, Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο – Πατησίων»

Αρχική > Συνεντεύξεις - Άρθρα > Λίγα λόγια για το ΕΣΥ – Από τη σκοπιά ενός γιατρού

Διαχρονικά το ΕΣΥ δεν υποστηρίχθηκε όπως οι ίδιοι οι γιατροί και ο πολίτες θα επιθυμούσαν.
Η πλειοψηφία των πολιτικών προϊστάμενων του Υπουργείου Υγείας έβλεπαν το ΕΣΥ ως χώρο ρουσφετολογίας (π.χ δημιουργία κλινικών μέσα στις ίδιες κλινικές για να δημιουργηθούν νέες θέσεις διευθυντών, πρόσληψη γιατρών στο ΕΣΥ με κριτήρια που μπορούσαν να τα χειριστούν τα συμβούλια κρίσεων κατά το δοκούν κλπ). Λαμπρή εξαίρεση του κανόνα για την προσπάθεια του ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

Η προηγούμενη κυβέρνηση μοριοδότησε σε ένα φαινομενικά διαφανές σύστημα τα προσόντα για την πρόσληψη στο ΕΣΥ, μια καλή αρχή αλλά χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της τις ανάγκες ενός ΕΣΥ που θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί με την δυνατότητα πρόσληψης ιατρών με συγκεκριμένα προσόντα.

Στηρίχθηκαν τα νοσοκομεία με αγορά μηχανημάτων νέας τεχνολογίας και ξεκίνησε μια προσπάθεια αναμόρφωσης των ειδικοτήτων που έμεινε εν πολλοίς στα χαρτιά, γιατί στην ουσία έλλειπε η τόλμη για ουσιαστικές αλλαγές.

Οι παθογένειες στο ΕΣΥ για να λυθούν θέλουν αποφάσεις βασισμένες σε ορθό σχεδιασμό χωρίς να ακολουθούνται τα μικροσυμφέροντα του κάθε διευθυντού, του κάθε Διοικητή Νοσοκομείου, του εκάστοτε υπευθύνου της Υ.Π.Ε.

Σήμερα η αίσθηση είναι ότι ξαναγυρνάμε στα παλιά…

Σήμερα αρχίζουμε να βλέπουμε ‘πισωγυρίσματα’ ενώ θα μπορούσε να εχει κάνει ένα βήμα μπροστά και να εφαρμοστεί π.χ. ο νόμος που οδηγεί στην βέλτιστη λειτουργία τμημάτων με μετακινήσεις προσωπικού ώστε να μην οδηγούνται σε υπολειτουργία τμήματα π.χ. λόγω ξαφνικής έλλειψης ιατρών ή μηχανημάτων εις βάρος τελικά των παρερχομένων υπηρεσιών υγείας.

Εάν το ΕΣΥ δεν στηριχθεί από πραγματικούς manager υγείας με σκοπό την αναμόρφωση του με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με βραχυ-μεσο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, το τέλος του είναι κοντά.

Οι κλινικές

Παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν κλινικές με κάποια υποδομή και καθόλου έργο, ενώ ταυτόχρονα να υπάρχουν κλινικές με έργο, αλλά ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή και στο προσωπικό.

Οι αιτήσεις για μεταφορά μηχανημάτων και προσωπικού μεταξύ κλινικών για το βέλτιστο αποτέλεσμα στην παροχή υγείας προς τους πολίτες, σκοντάφτουν στους εγωισμούς και στις πολιτικές γνωριμίες των εκάστοτε υπευθύνων.

Το ΕΣΥ χρειάζεται ριζικές αλλαγές με ανακατανομή πόρων, με γνώμονα τη σωστή λειτουργία για τη βέλτιστη παροχή στους πολίτες.

Τι χρειάζεται το ΕΣΥ

Χρειάζεται…………

1. Υποστήριξη κλινικών με προσλήψεις και με μετακινήσεις προσωπικού ώστε να δημιουργηθούν ολοκληρωμένα τμήματα.

2. Προκηρύξεις θέσεων με γνωστικά αντικείμενα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών χωρίς να χρειάζεται παραπομπή τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Το ΕΣΥ χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό.

3. Καταγραφή των μηχανημάτων σε όλα τα νοσοκομεία και αυτά που δεν χρησιμοποιούνται και είτε βρίσκονται σε σκοτεινές αποθήκες, είτε στοιβάζονται κλειδωμένα σε κάποια δωμάτια, να διατεθούν στα τμήματα που αποδεδειγμένα θα τα αξιοποιήσουν με διπλό όφελος για τους πολίτες, τόσο από τη χρήση τους όσο και από το γεγονός ότι δεν θα δαπανηθούν άλλα χρήματα για να ξανά-αγοραστούν για άλλες κλινικές.

4. Αναμόρφωση των ιατρικών ειδικοτήτων. Τα μέλη που θα απαρτίζουν τις επιτροπές αξιολόγησης των κλινικών θα πρέπει να έχουν γνώση του αντικειμένου και να μην είναι πολιτικές επιλογές (π.χ όπως οι εξεταστές των ιατρικών ειδικοτήτων) πάντα σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες
Χρειάζεται τόλμη και σχέδιο προκειμένου να σωθεί το ΕΣΥ.
Ας γίνουμε έστω και για μία φορά Ευρώπη

Δαλιάνης Γιώργος

Επιμελητής Α΄Οφθαλμολογίας
Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας ΄Κωνσταντοπούλειο – Πατησίων΄

Σχετικά Άρθρα

Back to top button