Ειδήσεις ΥγείαςΦύση και Διατροφή

Λιναρόσπορος: Πώς βοηθά και τι πρέπει να προσέχετε

Ο λιναρόσπορος όχι τυχαία θεωρείται ένα υπερόπλο καλής υγείας. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο Journal of Food Science and Technology ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της πέψης, στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στην ενυδάτωση του δέρματος, ενώ παράλληλα προάγει την καρδιακή υγεία και ρυθμίζει την χοληστερόλη και όχι μόνο.

Μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Σε μελέτες σε ζώα, το φυτικό ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στον λιναρόσπορο, το οποίο ονομάζεται ALA, ανέστειλε την εμφάνιση και την ανάπτυξη όγκων.

Λιναρόσπορος: Τα οφέλη του για την υγεία

Ο Dr. Josh Axe, γιατρός φυσικής ιατρικής, κλινικός διατροφολόγος συγκέντρωσε τα πιο σημαντικά οφέλη του λιναρόσπορου για την υγεία του ανθρώπου.

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, και λιπαρά οξέα ενώ δεν έχει υδατάνθρακες.

Ο λιναρόσπορος συμβάλει στο υγιές δέρμα και στα δυνατά μαλλιά

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και στη θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας

Επίσης ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη ενώ συμβάλει και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Παράλληλα βοηθά στην απώλεια κιλών και στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και της ορμονικής ανισορροπίας

Λιναρόσπορος: Τι πρέπει να προσέχετε στην κατανάλωσή του

Η κατανάλωση λιναρόσπορου για πρώτη φορά μπορεί να προκαλέσει:

α) αίσθημα φουσκώματος ή και αέρια,

β) κοιλιακή δυσφορία,

γ) διάρροια,

δ) μειωμένη όρεξη,

ε) ορμονικές αλλαγές εάν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες

Επίσης οι φυτικές ίνες στον λιναρόσπορο μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο λιναρόσπορος δρα ως αντιπηκτικό, οπότε αν λαμβάνετε αντιπηκτικά θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση λιναρόσπορου. Επιπροσθέτως, αποφύγετε τους λιναρόσπορους σε περίπτωση αλλεργιών, καρκίνου του μαστού ή της μήτρας και χρησιμοποιήστε με προσοχή εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη και λαμβάνετε φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Σε κάθε περίπτωση, η συμβουλή του γιατρού κρίνεται απαραίτητη, τόσο ως προς τη δοσολογία που πρέπει να καταναλωθεί, όσο και στο εάν σας επιτρέπετε να καταναλώσετε.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button