Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Λίπος: Σε ποιες περιπτώσεις μετατρέπεται σε εργαλείο ομορφιάς

Πώς το λίπος συμβάλει στις επεμβάσεις ομορφιάς

Το λίπος αποτελεί ένα από τα συχνότερα αισθητικά προβλήματα για άνδρες και γυναίκες, όμως, πλέον, στα χέρια των ειδικών, μπορεί να μετατραπεί σε «εργαλείο» για μία καλλίγραμμη σιλουέτα.

«Τα τελευταία χρόνια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λίπος για να βελτιώσουμε την εμφάνισή μας. Η χρήση του αυτόλογου -δηλαδή από το ίδιο το σώμα- λίπους αποτελεί πλέον τη νούμερο ένα τάση για την αποκατάσταση αισθητικών προβλημάτων σε πρόσωπο και σώμα, παγκοσμίως, ενώ κερδίζει έδαφος με αλματώδεις ρυθμούς και στη χώρα μας.

Η χρήση αυτόλογου λιπώδους ιστού αξιοποιείται τόσο για την αύξηση του όγκου, δηλαδή το “γέμισμα” κενών, όσο και για την αισθητική ανάπλαση, δηλαδή τη διόρθωση ατελειών σε διάφορες περιοχές του προσώπου και του σώματος. Οι σύγχρονες μελέτες καταδεικνύουν ότι ο λιπώδης ιστός είναι πλούσιος σε βλαστοκύτταρα, που συμβάλλουν στην αγγειογένεση και την ανάπλαση ιστών», αναφέρει η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, Πλαστικός Χειρουργός,

Το αυτόλογο λίπος χρησιμοποιείται σήμερα και στην επανορθωτική χειρουργική, όπως για παράδειγμα μετά από ατύχημα ή χειρουργείο, αποκαθιστώντας ελλείμματα και βλάβες που παλαιότερα απαιτούσαν περισσότερες, πολύωρες και «βαριές» επεμβάσεις, χωρίς μάλιστα το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό.

Λίπος: Πώς συμβάλει σε επεμβάσεις ομορφιάς

Το λίπος στην υπηρεσία της ομορφιάς

Μικρές παρεμβάσεις με Lipofilling

Η μέθοδος αποτελεί μία εναλλακτική επιλογή αντί του υαλουρονικού οξέος και ενδείκνυται για το γέμισμα ρυτίδων (προσώπου, μεσόφρυο, ρινοχειλικές, περιοφθαλμικές κ.ά.) και ουλών, για την ενίσχυση των ζυγωματικών, την αποκατάσταση του ντεκολτέ, τη διόρθωση του περιγράμματος του προσώπου και του λαιμού, την πρόσθεση όγκου στα χείλη, στην άνω επιφάνεια των χεριών κ.α..

Μπορεί, ωστόσο, να εφαρμοστεί και στο σώμα για την αντιμετώπιση μικρών λιποδυστροφιών στους γλουτούς και τους μηρούς.

Κατά την εφαρμογή της, με ειδικές σύριγγες λαμβάνεται λίπος από περιοχή όπου υπάρχει πλούσιος λιπώδης ιστός και, μετά από ειδική επεξεργασία, τοποθετείται εκεί όπου υπάρχει έλλειμμα.

Η διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί στο ιατρείο, χωρίς αναισθησία. Μετά την επέμβαση ενδεχομένως να παρουσιαστεί ερυθρότητα στο δέρμα, η οποία υποχωρεί το πολύ σε δύο ημέρες. Επίσης, ενδέχεται να εμφανιστεί μικρό οίδημα στην περιοχή, το οποίο υποχωρεί σταδιακά ή μικρές εκχυμώσεις που καλύπτονται με μακιγιάζ και «εξαφανίζονται» σε μικρό χρονικό διάστημα.

Την πρώτη εβδομάδα συνιστάται να αποφεύγεται η έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία και σολάριουμ καθώς και η έντονη σωματική δραστηριότητα.

Liposculpture για μεγαλύτερες επιφάνειες

Όταν το έλλειμμα όγκου είναι μεγαλύτερης έκτασης, λαμβάνεται με λιποαναρρόφηση λίπος από περιοχές όπου υπάρχει περίσσεια, όπως για παράδειγμα η κοιλιά, οι γλουτοί και μετά από ειδική επεξεργασία, τοποθετείται στις περιοχές όπου υπάρχει έλλειμμα.

Η διαδικασία απαιτεί νοσοκομειακό περιβάλλον και διενεργείται από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό. Γίνεται με τοπική αναισθησία, μέθη ή γενική αναισθησία, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, και δεν απαιτείται νοσηλεία. Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση, ωστόσο συστήνεται η αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας για 1-2 εβδομάδες.

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και για την πρόσθεση όγκου στις γάμπες και τους βραχίονες. Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μετά από βαριατρικές επεμβάσεις», εξηγεί η ειδικός.

Στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Ελβετία, Σουηδία, η λιπομεταφορά είναι δημοφιλής για την πρόσθεση όγκου στο στήθος, ενώ στην Αμερική διενεργείται κατά κόρον για την αύξηση όγκου στους γλουτούς.

Το βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι με το λίπος δεν υπάρχει κίνδυνος απόρριψης, καθώς δεν πρόκειται για ξένο υλικό και, λόγω του ότι έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, δεν προκαλούνται ανομοιομορφίες.

Η βελτίωση του προσώπου και της σιλουέτας με τη μεταφορά του λίπους από το ίδιο το σώμα, έχει πλέον μεγάλη αποδοχή και υπάρχει μεγάλη εμπειρία. Είναι μία αποτελεσματική αναγεννητική θεραπεία, που δεν ενέχει κινδύνους», καταλήγει η ειδικός.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button