ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Lockdown: «Κλείδωσε» η άρση μέτρων για ωράριο, μετακινήσεις και sms – Συνεδριάζουν οι ειδικοί την Τετάρτη

Τι αποφάσισε η κυβέρνηση να αλλάξει από την Παρασκευή

Ανοίγει διάπλατα η χώρα από την Παρασκευή 14 Μαΐου οπότε και επισήμως έχει ορισθεί ως έναρξη της τουριστικής περιόδου από το υπουργείο Τουρισμού. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr η νέα άρση μέτρων αναμένεται να ισχύσει από την ίδια μέρα, αφού οι ανακοινώσεις αναμένονται την Τετάρτη μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Ήδη άλλωστε η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανοίξει τη χώρα παρά το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο για λόγους οικονομικούς. Αυτό που έχει αποφασισθεί επίσης είναι να υπάρχουν τοπικά lockdown σε περιοχές που μπορεί να εμφανίσουν μεγάλη διασπορά του κορονοϊού ακόμη και εντός του καλοκαιριού, αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr.

Οι μετακινήσεις

Έτσι όπως όλα δείχνουν από την Παρασκευή 14 Μαΐου θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό που απαγορεύονταν εδώ και μήνες. Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται αλλάζοντας περιφέρεια ειδικά σε ότι αφορά στη Στερεά Ελλάδα.

Σχετικά με τα νησιά όμως η κυβέρνηση έχει προτείνει στους ειδικούς – περιγράφουν πηγές του HealthReport.gr – να υπάρξουν ειδικά μέτρα και έλεγχοι στους ταξιδιώτες, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στη νησιωτική χώρα και κινδυνέψει ο τουρισμός. Γι αυτό και αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως από τους επιστήμονες, όσοι θέλουν να ταξιδέψουν σε νησί να διαθέτουν αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό είτε να είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις όμως.

Ωστόσο είναι πιθανό να αξιοποιηθούν και τα self test (εκτός από τα test PCR), καθώς θεωρείται προς ώρας μη εφικτό να ζητείται πιστοποιητικό εμβολιασμού όταν δεν έχουν όλοι οι πολίτες τη δυνατότητα να εμβολιασθούν ακόμη. Δείτε ΕΔΩ τι δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος: «Κορονοϊός- εμβόλιο: «Όχι» στα προνόμια εμβολιασμένων μέχρι να ανοίξουν όλες οι ηλικίες»

Τα sms

Ταυτόχρονα απελευθερώνεται και το εμπόριο αφού αναμένεται οι ειδικοί να εγκρίνουν την κατάργηση των sms αλλά και του συστήματος του click away και click inside. Γεγονός που σημαίνει ότι στο λιανεμπόριο θα γίνονται οι αγορές χωρίς προγραμματισμένα ραντεβού αλλά με όριο ατόμων ανά τ.μ. στα καταστήματα. Κάτι που ίσχυε και πριν το lockdown.

Τα sms όμως θα καταργηθούν και για τις μετακινήσεις εντός των πόλεων αλλά και για την εστίαση.

Το ωράριο

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας καθώς αναμένεται να διευρυνθεί έως τις 12:00 τα μεσάνυκτα από 23:00 που είναι σήμερα.
Στην κυβέρνηση πάντως υπάρχουν σκέψεις να διευρυνθεί και έως τις 12:30 ώστε να προλαβαίνουν οι εργαζόμενοι στην εστίαση να επιστρέψουν στο σπίτι τους και τα εστιατόρια και οι καφετέριες να δέχονται τους πελάτες τους έως τις 12:00.

Κάτι που είναι άγνωστο εάν θα εγκρίνουν οι ειδικοί οι οποίοι παρά την απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων έστω και τυπικά θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button