ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Lockdown: Προς σταδιακό άνοιγμα το λιανεμπόριο – Τι θα γίνει με τα σχολεία

Στο άνοιγμα του λιανεμπορίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Οι προβληματισμοί των ειδικών

Αρχική > Άρθρα > Lockdown: Προς σταδιακό άνοιγμα το λιανεμπόριο – Τι θα γίνει με τα σχολεία

Το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου από την 1η Μαρτίου επιδιώκει η κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, ήδη τα κυβερνητικά στελέχη προετοιμάζουν διάφορα σενάρια για το πως θα επανέλθουν τα καταστήματα.

Παρότι στους κόλπους των ειδικών υπάρχει ακόμη προβληματισμός για την πιθανή επίπτωση στη διασπορά του κορονοϊού ειδικά στις κόκκινες περιοχές και την Αττική, οι περισσότεροι επιστήμονες δεν φαίνεται να είναι απολύτως αρνητικοί στο να ξεκινήσει η εμπορική δραστηριότητα, αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Όπως έγραψε το HealthReport.gr, είναι η πρώτη φορά που σε προτεραιότητα δεν μπαίνουν τα σχολεία, αλλά το άνοιγμα του λιανεμπορίου καθώς η οικονομική κατάσταση της χώρας βαίνει από το κακό στο χειρότερο λόγω των πολύμηνων περιοριστικών μέτρων και του lockdown.

Τα σενάρια

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι τα κυβερνητικά στελέχη είναι αποφασισμένα να δώσουν μία πρώτη ανάσα την 1η Μαρτίου στο λιανεμπόριο, το οποίο πιθανώς να ανοίξει με τη μέθοδο του click away, ώστε στη συνέχεια να ανοίξουν τα καταστήματα με περιορισμένο αριθμό ατόμων στο εσωτερικό και πιθανώς ακόμη και με ξεχωριστό πενταψήφιο sms.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η κυβέρνηση μελετά τη δημιουργία ενός ξεχωριστού sms που θα απευθύνεται μόνο για τα καταστήματα του λιανεμπορίου και η χρήση του θα μπορεί να είναι μόνο μία φορά την ημέρα.

Ωστόσο η κυβέρνηση επισήμως θα αναμένει τις θέσεις των ειδικών οι οποίες θα διατυπωθούν την Παρασκευή μετά από τηλεδιάσκεψη της επιτροπής.

Τα σχολεία

Σε ότι αφορά στα σχολεία, φαίνεται ότι μπαίνουν δεύτερα σε σειρά προτεραιότητας, καθώς και πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως πρέπει να «δουλέψει η αγορά» πρώτα δεδομένων και των οικονομικών απωλειών που υπάρχουν αλλά και της ψυχολογίας των πολιτών.

Ωστόσο πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν ότι μελετάται να ανοίξει άμεσα η Γ’ Λυκείου, αφού οι μαθητές θα οδηγηθούν σε Πανελλαδικές Εξετάσεις χωρίς να έχουν κάτσει σχεδόν καθόλου στα θρανία.
Το σενάριο θεωρείται πιθανό παρότι υπάρχει ανησυχία για την αύξηση της κινητικότητας των μεγαλύτερων μαθητών.

Στην περίπτωση αυτή, τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στα θρανία μία με δύο εβδομάδες αργότερα, ώστε να διαπιστωθεί η τυχόν επίπτωση από το άνοιγμα της Γ Λυκείου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button