ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Lockdown τέλος από την Παρασκευή – Ποια μέτρα μένουν – Ανακοινώσεις της κυβέρνησης το απόγευμα

Τι αλλάζει στη ζωή μας με το νέο πακέτο χαλάρωσης μέτρων

Από την Παρασκευή 14 Μαΐου επανέρχεται ακόμη περισσότερο η κανονικότητα στη ζωή μας, καθώς αίρονται και τα τελευταία σημαντικά μέτρα περιορισμού του lockdown. Ωστόσο μπορεί να καταργηθούν τα sms για αγορές και μετακινήσεις, όπως και η απαγόρευση για ταξίδια εκτός νομού, όμως θα συνεχίζουν να υφίστανται ορισμένα μέτρα προστασίας.

Ταξίδια με τεστ

Ειδικότερα από την Παρασκευή 14 Μαΐου επιτρέπεται και πάλι μετά από μήνες η μετακίνηση εκτός νομού αλλά όταν το ταξίδι θα είναι στη Στερεά Ελλάδα θα υπάρχει αυστηρή σύσταση για self test. Άλλωστε ο φόβος των ειδικών είναι μην υπάρξει νέα μεγάλη διασπορά στην επαρχία και ειδικά σε πόλεις που σήμερα είναι σχεδόν covid free.

Σε ότι αφορά στα νησιά, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ότι η μετακίνηση είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο θα γίνεται υποχρεωτικά με test είτε PCR, είτε rapid test είτε self test. Για τα ταξίδια στα νησιά αναμένεται να αξιοποιηθεί και το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Στόχος να μείνουν τα νησιά μας καθαρά από κορονοϊό ώστε να μην κινδυνέψει ο τουρισμός. Άλλωστε ήδη ξεκινά το σχέδιο για εμβολιασμό των νησιών με περισσότερους κατοίκους με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Κορονοϊός – εμβόλιο: Με Johnson & Johnson θα εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι άνω των 18 ετών, σε 19 νησιά»

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πάντως από τις αρχές Ιουνίου αναμένεται να αξιοποιηθεί και το λεγόμενο πράσινο πιστοποιητικό το οποίο θα επιτρέπει στους πολίτες τις ελεύθερες μετακινήσεις. Ένα πιστοποιητικό που θα χρησιμοποιηθεί στους κόλπους της Ε.Ε. για θα αποδεικνύει ότι οι πολίτες είναι covid free.

Βέβαια εγείρονται και νομικά και ηθικά ζητήματα καθώς μπορεί να προκληθεί διαχωρισμός των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη. Γι αυτό και η κυβέρνηση σκοπεύει μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού για όλες τις ηλικίες να εντάξει στο σχέδιο της «προνόμια» για όσους έχουν εμβολιασθεί αλλά πιθανώς από τον Σεπτέμβριο.

Να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναμένεται να γίνουν το απόγευμα μετά τη συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button