Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Long Covid: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο- Νέα έρευνα

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τους παράγοντες κινδύνου

Απαντήσεις αναφορικά με το ποιοι ασθενείς διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης long Covid δίνει μια νέα έρευνα.

Όπως αναφέρουν στο άρθρο τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell, υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν long Covid φαίνεται ότι διατρέχουν:

τα άτομα στα οποία έχουν απομείνει τμήματα του κορονοϊού μετά την ανάρρωση

εκείνα που διαθέτουν ειδικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται κατά των δικών τους ιστών και οργάνων, γνωστά ως αυτοαντισώματα

και τα άτομα που βιώνουν μια επανενεργοποίηση του ιού Epstein-Barr, που μολύνει τους περισσότερους

ανθρώπους σε νεαρή, συνήθως, ηλικία και στη συνέχεια γίνεται αδρανής

Οι επιστήμονες δίνουν μάχη με το χρόνο για την καλύτερη κατανόηση και πρόβλεψη της λεγόμενης μακράς Covid. Η ομάδα των άνω των 50 ερευνητών εντόπισε ορισμένους δείκτες που μπορούν να ταυτοποιηθούν νωρίς και φαίνεται να σχετίζονται με τα συμπτώματα διαρκείας, ανεξάρτητα από το κατά πόσον ήταν σοβαρή η αρχική μόλυνση.

Διαπίστωσαν επίσης ότι ασθενείς με αναπνευστικά συμπτώματα είχαν χαμηλά επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης.

Οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ του βήχα και του διαβήτη τύπου 2, ότι γυναίκες τείνουν να πάσχουν από νευρολογικά συμπτώματα και ότι ασθενείς με καρδιακά νοσήματα ή προϋπάρχοντα βήχα είχαν την τάση να βιώνουν ανοσμία και αγευσία.

Οι συντάκτες της μελέτης λένε ότι τα ευρήματά τους ανοίγουν το δρόμο για πιθανές στρατηγικές θεραπείας, που θα περιλαμβάνουν αντιιικά φάρμακα, καθώς επιδρούν στο ιικό φορτίο, και θεραπεία με χορήγηση κορτιζόλης σε ασθενείς που εμφανίζουν έλλειψη της ορμόνης αυτής.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button