Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Long Covid: Πότε φεύγουν τα επίμονα συμπτώματα – Νέα έρευνα

Η «long Covid» επηρεάζει πάνω από το 30% των ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19, σύμφωνα με το CDC.

Εκατοντάδες ασθενείς που ξεπέρασαν αρχικά τον κορονοϊό συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τα επίμονα συμπτώματα της «long Covid».

Ως «long Covid» θεωρείται η Covid-19 που τα συμπτώματα διαρκούν για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη.

Long Covid: Ποια είναι τα «επίμονα» συμπτώματα

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ισραηλινούς επιστήμονες απέδειξε ότι μολονότι η μακρά Covid-19 αποτελεί μια επίφοβη πραγματικότητα, η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων των ασθενών με ήπια Covid-19 δεν υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μαϊτάλ Μπίβας-Μπενίτα του Ινστιτούτου Ερευνών ΚΙ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ ((British Medical Journal), ανέλυσαν ιατρικά στοιχεία για σχεδόν δύο εκατομμύρια άτομα. Αποκλείστηκαν άνθρωποι που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία λόγω σοβαρότερης Covid-19.

Σε σύγκριση με όσους δεν είχαν μολυνθεί από κορονοϊό, εκείνοι με ήπια λοίμωξη Covid-19 είχαν κατά μέσο όρο 4,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης.

Σε βάθος χρόνου ενός έτους μετά την αρχική λοίμωξη, τα συνηθέστερα επίμονα συμπτώματα ήταν η αίσθηση σωματικής αδυναμίας και οι δυσκολίες στην αναπνοή.

Μικρές ήταν οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, ενώ τα παιδιά είχαν μικρότερη πιθανότητα επίμονων συμπτωμάτων σε σχέση με τους ενήλικες.

«Η μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς με ήπια Covid-19 αντιμετωπίζουν κίνδυνο για ένα μικρό αριθμό συμπτωμάτων στη συνέχεια, αλλά τα περισσότερα από αυτά έχουν φύγει μέσα σε ένα έτος από την αρχική διάγνωση. Είναι σημαντικό ότι ο κίνδυνος για επίμονη δύσπνοια είναι μειωμένος στους εμβολιασμένους σε σχέση με τους ανεμβολίαστους» κατέληξαν οι ερευνητές.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button