Ειδήσεις Υγείας

«Mίνι» εγκεφαλικό: Με ποια συμπτώματα ξεκινάει

Όπως εξηγούν οι ειδικοί επιστήμονες της mayo clinic το παραδικό ισχαιμικό επεισόδιο, εκδηλώνεται όταν ένας θρόμβος αίματος, εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτή η κατάσταση είναι προσωρινή σε αντίθεση με το κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο προκαλεί εκτεταμένες βλάβες στον εγκέφαλο.

Συμπτώματα

Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν την κινητική δυσλειτουργία και μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.

Τα πιο σοβαρά σημάδια περιλαμβάνουν:

πλήρη ανικανότητα βαδίσματος, αδυναμία μετακίνησης των χεριών και των μυών του προσώπου.

Παράλληλα , ένα “μίνι” εγκεφαλικό αναφέρουν οι ειδικοί της mayo clinic μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην ομιλία και προσωρινή τύφλωση στο ένα μάτι. Οι ασθενείς συχνά αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου δεν μπορούσαν να αρθρώσουν ή και να κατανοήσουν λέξεις.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται δυσφασία. Στην πραγματικότητα, η δυσφασία μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμα ενός “μίνι” εγκεφαλικού επεισοδίου. Η δυσκολία στην ομιλία δείχνει ότι η απόφραξη από τον θρόμβο αίματος, που προκάλεσε το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, συνέβη στο κυρίαρχο ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Όσον αφορά την τύφλωση στο ένα μάτι, αυτό είναι κάτι που διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι μερικά λεπτά. Σε αυτή την περίπτωση, η όραση του ασθενούς στο ένα μάτι γίνεται ξαφνικά πολύ “θαμπή” αλλά επανέρχεται αργότερα. Τέλος, ο ασθενής, είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί ζαλάδα, ίλιγγο και απώλεια προσανατολισμού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button