ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Μαγιορκίνης: Κίνδυνος από τις υπερμεταδόσεις – Πως μπορεί να ξεφύγει ο ιός

Στην ενημέρωση και πάλι σήμερα ο Γκίκας Μαγιορκίνης και χωρίς τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Τι είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για την επιδημία

Αρχική > Άρθρα > Μαγιορκίνης: Κίνδυνος από τις υπερμεταδόσεις – Πως μπορεί να ξεφύγει ο ιός

Στη θέση του Σωτήρη Τσιόδρα ήταν για άλλη μία μέρα σήμερα ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης προκειμένου να ενημερώσει για την πορεία της επιδημίας στην χώρα μας. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επέλεξε για τέταρτη φορά να μην εμφανισθεί στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, αφού όπως έχιε δηλώσει πρέπει να ασχοληθεί με το επιστημονικό κομμάτι πίσω απο την πανδημία.

Λίγο νωρίτερα πάντως για άλλη μία ημέρα ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ ήταν και πάλι αυξημένος. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την έκθεση του ΕΟΔΥ: “Κορονοϊός: 287 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Τρεις νέοι θάνατοι – 52 στις ΜΕΘ”

Οι Υπερμεταδόσεις

Στον κίνδυνο των υπερμεταδόσεων αναφέρθηκε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης μετά τα συνεχή κρούσματα που κατεγράφησαν τα τελευταία 24ωρα σε διάφορες τοπικές περιοχές και κλειστές μονάδες όπως το εργοστάσιο κονσερβών που εκτόξευσε χθες τα κρούσματα στα 372.

Όπως είπε ο κ.Μαγιορκίνης: «Η υπερμετάδοση του ιού σε συρροές κρουσμάτων μπορεί να ανατρέψει όλη την πορεία της επιδημίας από τη μία μέρα στην άλλη».

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ενδεικτικά: «η αύξηση των κρουσμάτων και η αλλαγή της πορείας του κορονοϊού μας θυμίζει ότι η πανδημία είναι εδώ. Έχει αυξηθεί η ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων και τον αριθμό των διασωληνωμένων».

Αντίστοιχα περιστατικά, έχουν καταγραφεί σε πολλές χώρες και οι ειδικοί αναζητούν υπό ποιες συνθήκες γίνονται τέτοιες υπερμεταδόσεις. Σύμφωνα με τον καθηγητή, από την αρχή της επιδημίας γνώριζαν ότι αυτού του είδους οι κορονοϊοι κινούνται ανομοιόμορφα, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό νοσούντων δεν μεταδίδουν τον ιό καθόλου, ενώ ένα μικρό ποσοστό, ίσως και λιγότερο από 20% τον μεταδίδουν δυναμικά.

«Όταν τα γεγονότα υπερμετάδοσης σχετίζονται με συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους, τότε η ιχνηλάτηση δύναται να περιχαρακώσει τις επιδημίες πολύ αποτελεσματικότερα, από περιπτώσεις που η υπερμετάδοση δημιουργεί ορφανά κρούσματα», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Το εμβόλιο

Σε ότι αφορά στο εμβόλιο ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε επίσης και τι ακριβώς συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες και όταν παρουσιάζονται παρενέργειες όπως αυτή με το εμβόλιο της Οξφόρδης. Είπε ότι τέτοια γεγονότα συμβαίνουν συχνά και γίνεται για την ασφάλεια των εθελοντών. Εξήγησε μάλιστα ότι αναμένουμε τα αποτελέσματα από την παρατήρηση των παρενεργειών που κατεγράφησαν σε εθελοντή.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button