ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Μαγνησία: 121 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Γιατί μολύνθηκε με σαλμονέλα το νερό

Τι δήλωσε η Περιφέρεια και ο ΕΟΔΥ για το μολυσμένο νερό στη Μαγνησία

Απαντήσεις για τα αίτια που προκάλεσαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία έδωσαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στη Λάρισα.

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου συνολικά μέχρι και χθες ήταν 121 τα καταγεγραμμένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και το φαινόμενο σήμερα είναι σε ύφεση.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι ταυτοποιήθηκε η σαλμονέλα στο νερό και τα κλινικά δείγματα προσθέτοντας ότι η σαλμονέλα εντοπίστηκε σε μια από τις τρεις γεωτρήσεις, η δεύτερη είναι καθαρή και η τρίτη με μικροβιακό φορτίο με το αίτιο να είναι υπό διερεύνηση.

Μαγνησία: Ένοχοι η ξηρασία και οι διακοπές ρεύματος

Χωρίς πόσιμο νερό πολλές περιοχές στη Θεσσαλία

Σύμφωνα με τον ίδιο μετά από μια περίοδο μεγάλης ξηρασίας, όπως υπήρχε τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν πολλές διακοπές νερού και έγιναν ρηγματώσεις στο έδαφος, γεγονός που μπορεί να συνέβαλε στην εισροή μόλυνσης από τα κτήματα, ενώ δεν υπήρχε χλωρίωση στη δεξαμενή.

«Το γεγονός αυτό είναι προς διερεύνηση. Προηγήθηκε μία περίοδος ξηρασίας, μετά είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, βρέθηκε σαλμονέλα, η οποία φαίνεται να πήγε στη δεξαμενή, ενώ είχαμε και περιόδους με διακοπές στην ύδρευση και διακοπές ηλεκτροδότησης και δεν είχαμε αυτό το διάστημα και χλωρίαση του νερού. Όλοι αυτοί οι παράγοντες φαίνεται να συνέβαλαν στο να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Κουρέτας είπε πως, εκτός από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, έλεγχοι θα γίνουν επίσης στους Δήμους Αγιάς και Κιλελέρ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ενώ ανακοίνωσε πως θα γίνει συνολική μελέτη για τους τρεις δήμους και θα υποχρεωθούν οι ΔΕΥΑ να εφαρμόσουν σχέδιο εκτίμησης κινδύνου για το νερό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΔΥ: 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία – Εντοπίστηκε σαλμονέλα στο δίκτυο ύδρευσης και σε ασθενείς

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button