Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Μαλλιά: Tips προστασίας από το κρύο

Τι να κάνετε για να προστατέψετε τα μαλλιά σας από το κρύο

Το κρύο μπορεί να βλάψει τα μαλλιά καθώς ο ξηρός, παγωμένος αέρας προκαλεί αφυδάτωση του δέρματος στο κρανίο και κατ’ επέκταση στα μαλλιά.

Μολονότι όμως οι περισσότεροι άνθρωποι αλλάζουν τη φροντίδα του δέρματός τους τον χειμώνα, εντείνοντας π.χ. την ενυδάτωση, λίγοι γνωρίζουν ότι πρέπει να παράσχουν έξτρα φροντίδα και στα μαλλιά τους.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος οι εναλλαγές της εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας κάνουν τα μαλλιά να χάνουν την λάμψη και τον όγκο τους. Και συνεχίζει:

«Δίχως την κατάλληλη φροντίδα, τον χειμώνα τα μαλλιά γίνονται εύθραυστα και επιρρεπή στην ψαλίδα, παρουσιάζουν φριζάρισμα και στατικό ηλεκτρισμό, ενώ στο δέρμα του κεφαλιού μπορεί να εκδηλωθεί ξηρότητα και έξαρση της πιτυρίδας ή άλλων δερματοπαθειών (π.χ. ψωρίαση του τριχωτού, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα)»

Μαλλιά: Tips προστασίας από το κρύο

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) συνιστά κατά τους χειμερινούς μήνες στις γυναίκες να μην εκθέτουν ταυτοχρόνως τα μαλλιά τους σε πολλά χημικά.

Τα μαλλιά μπορεί να βοηθήσει και η αποφυγή του καθημερινού λουσίματος. Ούτως ή άλλως αυτό συνήθως δεν γίνεται για ιατρικούς λόγους, αλλά για αισθητικούς

Μετά το λούσιμο, να τυλίγετε απαλά τα μαλλιά σας με μία πετσέτα για να απορροφήσει τα πολλά νερά, χωρίς να τα τρίβετε (το τρίψιμο αυξάνει την καταστροφή του περιτριχίου και κατ’ επέκταση τον στατικό ηλεκτρισμό).Τα μάτια είναι ο καθρέπτης τη ψυχής

Όταν είναι νωπά, να τα χτενίζετε πολύ προσεκτικά με μία «πιρούνα» και όχι με βούρτσα (το βούρτσισμα σπάει τα νωπά μαλλιά).

Να στεγνώνετε τα μαλλιά σας με το σεσουάρ σε μέτρια θερμοκρασία και όχι με πολύ καυτό αέρα, διότι και αυτός τα ξεραίνει και τα κάνει εύθραυστα.

Γενικά, πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική θερμότητα τον χειμώνα, όσο χαλαρωτική κι αν είναι.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ούτε θα λούζεστε με καυτό νερό (να προτιμάτε το χλιαρό), διότι η υπερβολική θερμότητα στο κεφάλι προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα του και στα μαλλιά, καθιστώντας τα εύθραυστα.

Ένα άλλο μεγάλο λάθος τον χειμώνα είναι να βγαίνετε από το σπίτι με νωπά μαλλιά. Η μείωση της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας καθυστερεί το στέγνωμά τους.

Για μεγαλύτερη προστασία των μαλλιών από το κρύο και τον ψυχρό αέρα, καλό είναι να φοράτε πάντοτε καπέλο όταν βγαίνετε από το σπίτι ή να τυλίγετε το κεφάλι σας με ένα κασκόλ ή μαντήλι.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να πίνετε άφθονο νερό, ακόμα και αν δεν διψάτε.

Τέλος, απαραίτητο είναι να τρώτε και τον χειμώνα όσο το δυνατόν πιο υγιεινά, συμπεριλαμβάνοντας φρούτα, λαχανικά και λιπαρά ψάρια στη διατροφή σας, διότι τα μαλλιά χρειάζονται ορισμένα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες (π.χ. σίδηρο, βιταμίνη D, βιταμίνη C, βιταμίνη Α κ.λπ.) για να διατηρούνται υγιή.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button