ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Με 20 εκατ. ευρώ οι έλεγχοι των δαπανών του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες – Οι αντιδράσεις και το παρασκήνιο

Στα χέρια των ιδιωτών περνούν οι έλεγχοι των δαπανών του ΕΟΠΥΥ

Ενεργοποιούνται σταδιακά οι έλεγχοι από ιδιωτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμό στους εργαζόμενους στον Οργανισμό.

Να σημειωθεί εδώ ότι η εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης υπήρχε στα σχέδια από την πρώτη θητεία της ΝΔ. ενώ δε θεωρείται τυχαίο ότι η ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. η επίσημη Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας του ΕΟΠΥΥ υποβαθμίστηκε, καθώς εδώ και χρόνια ετοιμαζόταν η αντικατάσταση της με ιδιωτικές εταιρείες.

Οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται από τις ιδιωτικές εταιρείες, θα κοστίζουν 20 εκατ. ετησίως, θα αφορούν σε νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές, σε διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και άλλες παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού είναι στα κάγκελα και διαφωνούν έντονα στην παράδοση του ελέγχου των δαπανών του Οργανισμού σε Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες, σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν.5086/2024 (Άρθρο 34).

Για το λόγο αυτό ζητούν την αυξημένη συμμετοχή των υπαλλήλων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ στο δημόσιο έλεγχο των δαπανών του, σε κάθε μορφή του, κατασταλτικό, σε πραγματικό χρόνο ή επιτόπιο με κριτήριο την προάσπιση των συμφερόντων του Οργανισμού και την ποιοτική παροχή των υπηρεσιών του στους πολίτες».

Αναβρασμός στον ΕΟΠΥΥ

Σε ιδιώτες οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ

Πάντως οι ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν άμεσα τους ελέγχους των δαπανών στον φορέα, δεν είναι ο μόνος λόγος που επικρατεί αναστάτωση τις τελευταίες εβδομάδες στον ΕΟΠΥΥ.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη διάφορες ΕΔΕ που ασκούνται από τη Διοίκηση εναντίον στελεχών του Οργανισμού. Γεγονός που προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό του ΕΟΠΥΥ, την ώρα μάλιστα που τα οικονομικά του φαίνεται να απασχολούν έντονα την κυβέρνηση, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Να σημειωθεί ότι οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να κάνει ριζικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ τους επόμενους μήνες, ενώ όλα δείχνουν ότι αυτές θα γίνουν τελικά μετά τις Ευρωεκλογές ώστε να μη διαταραχθεί το κλίμα πριν τις κάλπες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button