ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Όλα τα σενάρια – Πιθανές ημερομηνίες και προϋποθέσεις

Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Αρχική > Άρθρα > Μετακίνηση από νομό σε νομό: Όλα τα σενάρια – Πιθανές ημερομηνίες και προϋποθέσεις

Μετά τα σχολεία και το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς το θέμα της μετακίνησης από νομό σε νομό.
Πρόκειται άλλωστε για ένα ζήτημα που προκαλεί διαφωνίες τόσο στην επιτροπή των ειδικών όσο και στην κυβέρνηση.

Προς ώρας όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, οι ειδικοί προτιμούν να περιμένουν για να δώσουν το πράσινο φως οι πολίτες να αλλάξουν νομό.
Και αυτό διότι κρίνουν πως σήμερα έχουν ανοίξει ήδη πολλές δραστηριότητες και μπορεί να επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ενώ ταυτόχρονα εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει διασπορά σε νομούς που σήμερα δεν έχουν κρούσματα και είναι πράσινοι.

Και η κυβέρνηση άλλωστε μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού έχει διαμηνύσει πως προηγούνται τα σχολεία και το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων και μετά οι υπόλοιπες δραστηριότητες όπως είναι τα χιονοδρομικά κέντρα για τα οποία χρειάζεται μετακίνηση από νομό σε νομό.

Οι ημερομηνίες

Έτσι με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr, πιο πιθανή ημερομηνία για την άρση της απαγόρευσης υπό όρους όμως, είναι η 8η Φεβρουαρίου.

Το σενάριο αυτό όμως θα έχει και περιορισμούς καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν απαγορεύσεις να μετακινηθούν πολίτες από κόκκινες περιοχές προς νομούς που σήμερα είναι πράσινοι.
Και βέβαια το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα αφορά συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, το κυνήγι και την επίσκεψη σε χιονοδρομικό κέντρο.

Oι εξαιρέσεις στις μετακινήσεις

Προς ώρας πάντως η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.

Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.

Μετακίνηση για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση των φοιτητών

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1

Σχετικά Άρθρα

Back to top button