Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Μετάλλαξη Δέλτα: Έως και 50% πιο μεταδοτική σε σχέση με τη Βρετανική

Η μετάλλαξη Δέλτα αποδεικνύεται σχεδόν 50% πιο μεταδοτική σε σχέση με τη Βρετανική. Πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων στη χώρα μας που διενεργήθηκε από τον κ. Τσιόδρα επιβεβαιώνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με την άλφα (βρετανική).

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας «συνέπεσε χρονικά με τη μεγάλη κινητικότητα των νέων μας αλλά και τη χαλάρωση τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας στη νυχτερινή διασκέδαση κατά τις καλοκαιρινές διακοπές».

 

Σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα

Από τη γονιδωματική ανάλυση του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνεται για 2η συνεχόμενη φορά η κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα έναντι της Άλφα. Παράλληλα, σε 2η συνεχόμενη έκθεση του ΕΟΔΥ εντοπίζεται σε μεγάλη συχνότητα η μετάλλαξη βήτα (νοτιοαφρικάνικη).

Στη γονιδιωματική ανάλυση του ΕΟΔΥ, αναφέρονται 219 νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού (ινδική μετάλλαξη, B.1.617.2 ) μετά τη γονιδιωματική ανάλυση 359 δειγμάτων την περίοδο 10 Ιουνίου 2021 έως 12 Ιουλίου 2021. Επομένως, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Δέλτα φτάνει τα 1.087.

Συνολικά έως χθες έχουν ανιχνευθεί μεταξύ άλλων 759 άτομα με τη μετάλλαξη Δέλτα στην Αττική, 110 στο Ηράκλειο, 39 στη Θεσσαλονίκη και 43 στο Ρέθυμνο. Επίσης, 6 κρούσματα έχουν καταγραφεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η μετάλλαξη Άλφα εξαφανίζεται

Πέρα από την μετάλλαξη Δέλτα αυξάνεται και η παρουσία της μετάλλαξης Βήτα (νοτιοαφρικανική) στη χώρα μας. Αντιθέτως, η μέχρι πρότινος επικρατούσα μετάλλαξη Άλφα (βρετανική) αρχίζει να εξαφανίζεται.

Ειδικότερα, 16 νέα κρούσματα της μετάλλαξης Βήτα (νοτιοαφρικανική, Variant VOC 202012/02). Έτσι, συνολικά έχουν βρεθεί 324 τέτοια κρούσματα στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button