ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Μετάλλαξη Δέλτα: Ποια εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά – Τι λένε οι ειδικοί

Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η ταχύτατη εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα

Το πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού ενδέχεται να προκαλέσει ευρέως έξαρση των μολύνσεων το καλοκαίρι, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάσχεσή του, προειδοποιούν ειδικοί και υγειονομικές αρχές με κορωνίδα να αποτελεί βέβαια τον εμβολιασμό.

Ήδη πολλές χώρες, όπως η Ινδονησία, η Πορτογαλία, η Ρωσία και το Ισραήλ, παρατηρούν αναζωπύρωση του αριθμού των νέων μολύνσεων, η οποία εν μέρει οφείλεται στην εξάπλωση του στελέχους Δέλτα, ενώ πολλές χώρες φοβούνται ότι θα είναι οι επόμενες.

Κατά 40 έως 60% πιο μεταδοτικό το στέλεχος

Στις ΗΠΑ στις 5 Ιουνίου το 5% των νέων κρουσμάτων οφειλόταν στο στέλεχος Δέλτα, με το ποσοστό να φτάνει το 35% την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίστοιχη είναι η τάση και στο Ισραήλ. Η γρήγορη εξάπλωση του στελέχους αυτού εξηγείται από το «ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα» σε σχέση με τα άλλα: εκτιμάται ότι είναι κατά 40% με 60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος Άλφα, το οποίο ήταν επίσης πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, στο οποίο οφειλόταν το πρώτο κύμα της επιδημίας στην Ευρώπη.

Ομάδα Γάλλων ερευνητών εκτιμά ότι το στέλεχος Δέλτα είναι 50% με 80% πιο μεταδοτικό, σύμφωνα με μελέτη που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί και βασίζεται σε στοιχεία από την περιοχή του Παρισιού.

Παράλληλα «οποιαδήποτε χαλάρωση στη διάρκεια του καλοκαιριού των μη φαρμακευτικών μέτρων που ίσχυαν στις αρχές Ιουνίου ενδέχεται να προκαλέσει γρήγορη και σημαντική αύξηση του ημερήσιου αριθμού των νέων κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», προειδοποίησε  το ECDC.

Τι έδειξαν οι μελέτες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Μπροστά στην απειλή αυτή οι υγειονομικές αρχές καλούν τους πολίτες να μην καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους κατά της covid-19. Παρά το γεγονός ότι πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα υφιστάμενα εμβόλια δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά απέναντι στο στέλεχος Δέλτα όσο στο στέλεχος Άλφα, ωστόσο διατηρούν ένα υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας σε όσους έχουν λάβει δύο δόσεις.

Συγκεκριμένα, όπως έχει φανεί από μελέτες, τόσο το εμβόλιο της Pfizer, όσο και αυτό της AstraZeneca, είναι 88% και 60% αποτελεσματικά αντίστοιχα, όταν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 33% όταν έχει χορηγηθεί μόνο η πρώτη δόση.

Τα άλλα δύο εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση στη χώρα μας, το μονοδοσικό της εταιρείας Johnson & Johnson και το εμβόλιο της Moderna, δεν σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματικά απέναντι στο στέλεχος Δέλτα. Ο λόγος που δεν υπάρχουν προς το παρόν δεδομένα, είναι επειδή δεν έχουν διενεργηθεί ακόμη μελέτες που να μελετούν την αποτελεσματικότητα τους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button