Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Μετάλλαξη Δέλτα: Ποιο είναι το αποτελεσματικό μέσο για την αναχαίτιση της- Έρευνα

Το αποτελεσματικό μέσο για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Δέλτα είναι το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού.

Μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου απέδειξε ότι ο πλήρης εμβολιασμός κατά του κορoνοϊού είναι το αποτελεσματικότερο όπλο κατά των χειρότερων εκβάσεων της μετάλλαξης Δέλτα.

Συγκεκριμένα, το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 90% και το εμβόλιο της AstraZeneca 91% μετά και τη χορήγηση της δεύτερης δόσης στην πρόληψη του θανάτου από κορονοϊό, σε άτομα που όμως βρέθηκαν θετικά στον ιό.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Moderna, δεν είχε καταγραφεί κανένας θάνατος εμβολιασμένου, όμως σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν ήταν δυνατό να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη του θανάτου στη συγκεκριμένη μελέτη.

Αν και η έρευνα περιλάμβανε μόνο στοιχεία κατοίκων της Σκωτίας, είναι και η πρώτη που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε επίπεδο πληθυσμού μιας χώρας κατά της κυρίαρχης πλέον μετάλλαξης Δέλτα, καθώς χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία περισσότερων από 5.4 εκατομμυρίων ανθρώπων που διαμένουν στη χώρα από την περίοδο της 1ης Απριλίου έως 27 Σεπτεμβρίου του 2021.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Τμήματος Δημόσια Υγείας του Πανεπιστημίου Strathclyde άντλησαν στοιχεία από τη βάση δεδομένων EAVE II Covid-19, μια πλατφόρμα που χρησιμοποιεί ανώνυμα δεδομένα ασθενών για την παρακολούθηση της πανδημίας και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος σε πραγματικό χρόνο.

Αν και τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, οι ερευνητές σημειώνουν ότι λόγω της παρατηρητικής φύσης της μελέτης, τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, ενώ παράλληλα δεν είναι δυνατό να γίνει άμεση σύγκριση μεταξύ των δύο εμβολίων.

Επιπλέον, τονίζουν ότι θα πρέπει να επαναληφθούν αντίστοιχες μελέτες και σε άλλες χώρες και με μια μεγαλύτερη περίοδο παρακολούθησης μετά τον πλήρη εμβολιασμό για πιο ασφαλή αποτελέσματα.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button